Høj luftfugtighed, overskyet og ingen frost i jorden. Det lyder som klassisk, kedeligt efterårsvejr, som de fleste af os gerne undgår, men for de danske landmænd forholder det sig stik modsat.

Sidste års varme forår og sommer blev ikke modtaget positivt hos de danske landmænd. For med det varme vejr var det ikke muligt at udbringe den normale mængde biogødning på markerne - hverken forår eller efterår. Det har man også kunne mærke hos Solrød Biogas, der også producerer biogødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en aftale med de omkringliggende landbrug om, at de modtager den biogødning, vi producerer på Solrød Biogas. Men sidste år kunne vi tydeligt mærke, at mange landmænd ikke havde samme kapacitet til at modtage biogødningen som tidligere, da de ikke har kunne sprede det ud på markerne, siger Kaj Holm, direktør hos Solrød Biogas.

Gråt er godt

De mest optimale forhold for udspredning af biogødning er høj fugtighed, der giver næringsstofferne mulighed for at sive ned i jorden, samt overskyet vejr, der reducerer fordampningen af næringsstofferne.

- Februar måned har været helt ideel i forhold til udbringning af biogødning, hvor der allerede er blevet kørt en stor mængde biogødning ud på markerne. Marts måned har desværre været meget regnfuld. Det betyder, at vi er gået lidt tilbage i forhold til februar måned. Vi håber derfor, at resten af foråret bliver mere mildt - dog uden ligeså meget varme som sidste år, siger Thomas Laugesen fra Øst Dansk Landboforening.

Mellem udspredningssæsonerne opbevares biogødningen i gylletanke hos landmændene. Selve biogødningen tager ikke skade af, at opbevaringen sker over længere perioder og mister dermed ikke de vigtige næringsstoffer. Til gengæld skaber det udfordringer hos de danske biogasanlæg, der ikke kan afsætte den nyproducerede biogødning på sædvanlig vis.