Den britiske premierminister, Theresa May, har tidligere meldt ud, at hun den 29. marts har tænkt sig at sætte den såkaldte paragraf 50 i kraft.

Den paragraf, der sætter to års forhandlinger om Storbritanniens farvel til det europæiske fællesskab i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den forbindelse skal EU og Storbritannien forhandle en handelaftale på plads, som også omhandler den danske eksport af landbrugsvarer til netop Storbritannien. Og det kan få alvorlige konsekvenser for den danske fødevaresektor, som står til at lide alvorlige tab, hvis ikke det lykkes for briterne at forhandle en handelsaftale på plads.

Det viser en beregning, som Landbrug & Fødevarer har foretaget. Beregningen viser, at uden handelsaftale, vil den danske landbrugssektor lide et tab på fire milliarder kroner og hele 4600 danske arbejdspladser.

- Det er vores bedste bud på en fremtid, hvor der ikke forelægger en aftale med Storbritannien og MFN-tarifferne træder i kraft, siger cheføkonom Frank Øland fra Landbrug & Fødevarer.

Hos Landbrug & Fødevarer regner man dog med, at EU nok skal forhandle en handelsaftale på plads med briterne. Årsagen til at Landbrug & Fødevarer beskæftiger sig med scenariet, er at sætte fokus på de mulige konsekvenser ved at stå uden aftale.

- Sandsynligheden for at der bliver forhandlet en aftale på plads, vil jeg vurdere til at være meget høj. Nok over 90 procent. Når vi kigger på no-deal scenariet er det mindst lige så meget for at holde partene til ilden ved at belyse de mulige konsekvenser, det kan have, forklarer Frank Øland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søger andre markeder

Den danske landbrugseksport til Storbrittanien faldt med en halv milliard fra 2015 til 2016. Fra 12,9 milliarder kroner til 12.4 milliarder kroner. En udvikling, som Landbrug & Fødevarers cheføkonom forventer vil fortsætte i år - uanset om Storbrittanien forhandler en handelaftale på plads eller ej.

- Det er primært en valutakursudvikling, men jeg tror, at vi også i år vil se en faldende eksport til Storbrittanien og et øget fokus på nogle af de mange andre interessante markeder som Kina, Japan og måske også Sydkorea, siger Frank Øland.

Cheføkonomen tror dog på, at det er i alles interesse, at få forhandlet en aftale på plads.

- 44 procent af Storbritanniens eksport går til EU, så det vil ramme dem meget hårdt, hvis der ikke laves en god aftale for samhandlen. Som jeg ser det, er der ingen der kan være interesserede i, at vi kommer til at stå i en sitation uden handelsaftale, siger Frank Øland.