I takt med at høsten rundt i Europa nærmer sig sin afslutning, kommer det efterhånden næppe som en overraskelse, at produktionen har været skuffende.

Af samme årsag justerede Europa-kommissionen i går deres estimater for den europæiske afgrødeproduktion. For hveden nedjusteres produktionen til 142 millioner tons, hvilket er 2,5 millioner ton mindre end estimaterne i sidste måned, og næsten 18 millioner mindre end den europæiske rekordhøst sidste år. De lavere udbytter forventes især at få betydning for eksporten til lande uden for EU, som nu blot lyder på 25 millioner tons, mens eksporten i den seneste sæson var hele 32,4 millioner tons. For så vidt angår majsproduktionen nedjusteres denne minimalt med 0,3 millioner tons til 65,5 millioner tons, hvormed den stadig holder sig pænt over sidste sæsons høst på 58,0 millioner tons. Som vi tidligere har omtalt har majsen ellers haft sine udfordringer i det sydfranske, men her vurderer EU-kommissionen altså indtil videre, at tørkeskaderne har været begrænset. Sidst men ikke mindst blev også rapshøsten nedjusteret med 5,4 procent fra 20,5 millioner tons i sidste måned til 19,4 millioner tons, hvilket er den laveste produktion siden 2012-13 sæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begrænset indflydelse

Nedjusteringerne til trods havde nyheden begrænset indflydelse på markedet, idet det blot var en bekræftelse af de seneste ugers meldinger. Mere bekymret synes kornhandlerne tilsyneladende at være, for den egyptiske nultolerance over for meldrøjeindhold, som blev meldt ud søndag. Dette skaber stadig dybe panderynker, især blandt eksportørerne, som i selv den fineste last hvede, ikke vil kunne garantere små indhold af den sundhedsskadelige svamp.

Blandt fondene var der i ugen op til d. 23 august spirende optimisme. Fondene synes fortsat at have positivt syn på sojakomplekset, herunder især so-jabønner og sojaolie, hvor købte positionerne blev øget med henholdsvis 25.000 og 37.000 kontrakter. Det store antal solgte positioner i majs og hvede fortsætter dog, om end positionerne blev reduceret en smule.