10 landmænd har brugt de første måneder af 2016 på at udvikle deres kompetencer inden for strategi og forretningsudvikling. De har alle taget Masterclass-uddannelsen, der er bygget op omkring fem undervisningsdage. Seges Akademi og Hildebrandt og Brandi har sammen udviklet Masterclass-uddannelsen og afholder den i samarbejde med Patriotisk Selskab.

Ikke af sig selv

En af deltagerne på uddannelsen er Harald Kirketerp-Møller. For ham er det afgørende at arbejde med strategi, selvom det kan være en udfordring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Strategi er ikke bare lige noget, man gør ? det skal man arbejde med, fortæller Harald Kirketerp-Møller.

Han bakkes op af Per Kristensen, virksomhedsrådgiver hos Patriotisk Selskab, der har rådgivet landmænd om strategisk ledelse i en årrække:

- Strategisk tænkning er som en muskel - den skal trænes og holdes ved lige, forklarer han.

Undervisningen i Masterclass-uddannelsen foregår på Tøystrup Gods, hvor deltagernes strategiske tænkning bliver godt og grundigt trænet. De arbejder med flere forskellige temaer som for eksempel SWOT-analyse, strategiske mål, rollefordeling og projektplaner til brug ved implementering af strategien. For landmændene er det vigtigt at få viden, der kan bruges i hverdagen.

- Jeg vil fremadrettet arbejde med og udvikle egne projektplaner. Med dem ved hånden ved vores medarbejdere, hvordan de helt konkret skal udføre et projekt i praksis. På den måde kan undervisningen bruges i hverdagen, fordi den kommer ned på et niveau, som jeg kan implementere derhjemme, fortæller Harald Kirketerp-Møller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette er Peter Bernstorff enig i.

- Vi får konkrete værktøjer omkring planlægning og implementering, og det er noget, som alle kan bruge. I undervisningen er der en fin balance i arbejdet med modeller og teorier og det at få dem overført til arbejdet i hverdagen, siger han.

Krise kræver kompetencer

Der sættes i dag store krav til landmændene. Det er ikke nok bare at være dygtig i marken eller stalden, man skal også være dygtig bag skrivebordet. Derfor er det vigtigt løbende at udvikle sine kompetencer - især i krisetider, hvor virksomhedens overlevelse afhænger af en dygtig leder, der tænker strategi ind i hverdagen.

- Landmænd har historisk set altid haft et stort fokus på effektiviteten i produktionen, hvilket selvfølgelig fortsat er væsentligt for deres virksomhed. Det er bare vigtigt, at de også begynder at tænke mere strategisk: At tænke på deres kunder, på markedet og på, i hvilken retning virksomheden skal bevæge sig, forklarer virksomhedsrådgiver Per Kristensen og tilføjer:

- På uddannelsen er det netop de kompetencer, som vi hjælper deltagerne med at udvikle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stærkt netværk

Masterclass-uddannelsen er dog ikke kun modeller og teorier. Deltagerne tager også et stærkt netværk i branchen med sig hjem, fortæller Peter Bernstorff.

- Det er godt at være sammen med ligesindede, for vi har en fælles referenceramme, når vi kommer fra samme branche. Det giver en god dynamik og energi i gruppen, og det skaber værdi.

Han bakkes op af Lars Henrik Schandorff, der tilføjer:

- Uddannelsen sætter nogle tanker i gang, der måske har ligget og ulmet under overfladen. Man får hævet sig op og set sin bedrift i et helikopterperspektiv, og dermed ser man nye potentialer.