Søndag den 5. juni er det Grundlovsdag.

Det fejrer Roskilde Dyrskue med et grundlovsmøde arrangeret i samarbejde med Dagbladet og Landbrug & Fødevarer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi er alle sammen afhængige af hinanden, og vi skal udnytte hinandens styrkepositioner,

Lars Hvidtfeldt, viceformand Landbrug & Fødevarer

Hvad skal vi med landet? Og hvad sker der på landet? Det er spørgsmålene til fire kompetente oplægsholdere, der svarer med baggrund i deres særlige kompetencer og baggrund.

Balance eller ej?

Borgmester i Slagelse Kommune, Stén Knuth, der er også bestyrelsesmedlem i Danmark på Vippen fortæller om, hvordan vi kan genfinde balancen mellem land og by. Poul-Henrik Jensen, er forstander på Jyderup Højskole. Han fortæller om kulturens betydning for lokalområdet og højskolernes historiske betydning for dannelse af andelsbevægelsen, der spirer på ny.

Anden runde indledes af Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, der fortæller om landbrugets rolle i lokalsamfundet, både som økonomisk faktor, men også som en del af lokalmiljøet:

- Fødevareerhvervet betyder meget i landdistrikterne. Men det er der heldigvis også mange andre erhverv, der gør. Og det gør også de mange mennesker, der har valgt at bo væk fra stenbroen og som sætter pris på at have natur og højt til himlen uden for deres hoveddør - sammen med et rigt foreningsliv og godt naboskab. Vi er alle sammen afhængige af hinanden, og vi skal udnytte hinandens styrkepositioner, siger Lars Hvidtfeldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I samme runde sætter Laurids Siig Christensen, der er formand i Smagen af Danmark, fokus på de mindre fødevareproducenters betydning for liv på landet.

Udkants Danmark?

Roskilde Dyrskue er Danmarks største dyrskue med cirka 90.000 gæster. Mange af gæsterne er bosatte udenfor de større byer. Derfor mener Roskilde Dyrskue, at netop dyrskuet kan danne en god ramme for at debattere det, som optager alle os, der bor på landet eller uden for de større byer, og ikke mindst tale vores område op, og ikke ned.

Alle er velkomne til at deltage i grundlovsmødet og være med i diskussionen, der styres af Bente Johannessen, chefredaktør for Dagbladet.

Grundlovsmødet afsluttes med en spidsfindig og anderledes grundlovstale af professor Johannes Nørgaard Frandsen, fra Syddansk Universitet. Han vil med sin store viden om landdistrikter og skarpe analytiske sans på munter vis, give udvalgte paragraffer i grundloven et kærligt landdistriktseftersyn.