Det er sund fornuft, når regeringen nu har fremsat et lovforslag, der skal sikre at genopdyrkningsretten er permanent for arealer som udlægges til natur.

Det mener landbo retskonsulent hos Agri Nord, Hans Ole Kristensen. Forslaget går på, at der fra juli 2017 er tale om en permanent genopdyrkningsret i stedet for en 15-årig genopdyrkningsret.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Landboretskonsulenten opfordrer flere landmænd til at benytte sig af muligheden, da det også kan løse udfordringer med eksempelvis afgræsningsjorde.

- Vi har flere gange oplevet, at landmænd er kommet i klemme i forbindelse med tilsyn, fordi de har tilpasset deres drift til den natur de lever i. Det kan være steder, hvor dyrene afgræsser dels på mark og dels i lysåben skov. Eller fugtige arealer der dyrkes pløjefrit eller kun fræses med års mellemrum. Hvis landmanden kan få permanent genopdyrkningsret, er han sikret imod, at kommunen senere vurderer, at arealet er vokset ind i § 3-beskyttelse, siger Hans Ole Kristensen.

Oplagte at søge

Det er kort sagt de arealer, som reelt indgår i driften men ved første øjekast ligner natur-arealer.

- Da den nuværende ordning med 15 års genopdyrkningsret blev vedtaget i 2008 var der mange som brugte den til deres gamle brakarealer, men de seneste år er det ligesom landmændene har glemt, at den eksisterer. Det er oplagt at søge på de arealer, der dyrkes ekstensivt især nu hvor genopdyrkningsretten med stor sandsynlighed bliver permanent i stedet for begrænset til en 15 års periode, siger Agri Nords landboretskonsulent.

Udfordringer ved ejerskifte

Agri Nord har indsendt høringssvar til NaturErhvervstyrelsen i forbindelse med lovforslaget. Udover at rose tiltaget så påpeger de også, at der kan være udfordringer i forbindelse med ejerskifte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som det er nu, så kommer det ikke nødvendigvis frem i forbindelse med et ejerskifte, hvis der er arealer, som er anmeldt til ordningen med genopdyrkningsret. Det ville være ønskeligt at det blev registret i arealinfo eller lignende for at sikre, at der ikke går informationer tabt i forbindelse med ejerskifte, mener Hans Ole Kristensen.