På årets længste dag kan man opleve det fremmeste af dansk hvededyrkning, når Hvededag på Ultanggaard ved Haderslev byder velkommen i de Sønderjyske Landsforsøg. Her er der rig mulighed for at sammenligne strategier, sorter, behandlinger, ja næsten alt, hvad der har med hvededyrkning at gøre. Hvededagen afholdes af Sønderjyske Landsforsøg.

Hvede er Danmarks største afgrøde. Med udsigt til optimale gødningskvoter, så er det vigtigere end nogensinde at finde ud af, hvor der skal sættes ind, for at få det bedste udbytte med den mindste miljøpåvirkning. Dette giver Hvededagen inspiration til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvededag 2016 åbnes af Anni Matthiesen, der er folketingsmedlem for Venstre den 21. juni klokken 10. I år er forsøgsarealet blandt meget andet anlagt med hvedekamp, monsterparceller og et stort sortsforsøg med både nye, gamle og interessante udenlandske hvedesorter. Som noget nyt i år er der gødet med gylle i forsøgene, på noget af Danmark bedste agerjord.

Internationalt førende

Danske planteavlere er i international sammenhæng førende i både produktivitet og innovation. Det er de Sønderjyske Landsforsøg og lokale planteavlskonsulenter med til at holde i hævd. Rådgiverne skaber viden og vækst og de har en del af æren for, at danske landmænd har nogle af verdens mest miljø- og klimaeffektive bedrifter.

Udenlandske kolleger missunder det danske rådgivningssystem, hvor fakta, uvildighed og innovation er nøgleord. Hvededag er et af tiltagene og et stort tilløbsstykke for landmænd og konsulenter fra hele landet.

? Vi forventer mellem 700 og 800 besøgende, der skal vises rundt på Hvededag. Og der er masser at komme efter på de 8 hektar forsøgene udgør, fortæller planteavlskonsulent Mads Brandt fra LRS.

Han er én af de konsulenter, der følger forsøgene til hverdag og skal fremvise nogle af de 1500 flotte forsøgsparceller. Peter Karlsen fra SLF, Kurt Madsen fra LHN og Mads Brandt arbejder sammen i forsøgene, for at dække alle aspekter af hvedens dyrkning, fra præcisionssåning til nyeste planteværn.