Miljø- og fødevareministeren Esben Lunde Larsen afviser over for Pia Adelsteen (DF), at der skulle være problemer med fødevaresikkerhed i forbindelse med stalddørspakken.

Ministeren understreger, at reglerne for gårdsalg skal vurderes og lempes under hensyntagen til fødevaresikkerheden, og at der med de nye regler sker en udvidelse af mulighederne for salg. De tilladte mængder, som må sælges, er dog fortsat meget begrænset:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ser derfor ikke noget behov for at gennemføre initiativer om oplysning vedrørende stalddørsslag målrettet forbrugerne,

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

- For konsumæg konkluderer DTU, at de nye regler for stalddørssalg ikke vil give anledning til et øget antal salmonellatilfælde i et omfang, der vil være synligt i den nationale statistik, omfanget og mængderne taget i betragtning, noterer ministeren.

Hygiejnisk forsvarligt

For slagtekyllinger præciserer DTU, at det er af afgørende betydning for fødevaresikkerheden, at håndteringen af dyrene efter slagtning foregår hygiejnisk forsvarligt, og at der foretages en hurtig og effektiv køling:

- Det er forholdsregler, der vil forhindre vækst og spredning af bakterier som salmonella og campylobacter. Der vil derfor blive stillet krav om, at producenter, der ønsker at slagte og udskære kyllingekød, skal opfylde krav til lokaler og drift på samme niveau som en slagterforretning med tilsvarende omsætning, så grundlaget er til stede for en hygiejnisk forsvarlig produktion. Endelig skal producenten som noget nyt udtage prøver for salmonella tre gange om året, forklarer Esben Lunde Larsen.

Rammer ikke eksporten

Han understreger også, at salg af produkter fra stalddør sker i alle lande i større eller mindre omfang, hvilket også afspejler sig i EU lovgivningen, hvor der lægges op til, at de enkelte lande selv fastlægger krav til denne type produktion:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med den valgte model vurderes det, at den påtænkte udvidelse af mulighederne for salg ved stalddør kan ske således, at produkterne ikke udgør en uacceptabel risiko for forbrugerne. Det forventes heller ikke, at de nye regler vil påvirke eksporten af fødevarer negativt. Jeg ser derfor ikke noget behov for at gennemføre initiativer om oplysning vedrørende stalddørsslag målrettet forbrugerne, meddeler ministeren.