Djursland landboforening sætter i denne sommer fokus på det voksende problem med græsukrudt i markerne. - I de senere år har vi set en stigende udbredelse af en græsart som italiensk rajgræs, der kan være vanskelig at bekæmpe. Derfor har vi fokus på at anvende en lang række dyrkningsmæssige tiltag i kampen mod græsset. Det kan blandt andet være aflugning af de første planter der ses i marken, ændring i valget af afgrøder og måden, der jordbehandles på, siger planteavlskonsulent Charlotte L. Udsen.

Djursland landboforening har iværksat et rådgivningsprojekt, hvor der arbejdes med forebyggelse og bekæmpelse af italiensk rajgræs som ukrudtsproblem i markerne. Specielt italiensk rajgræs er et stigende problem, fordi den trives i vinterafgrøder, som vi i stort omfang dyrker på Djursland, og fordi denne græsart bliver stadigt vanskeligere at bekæmpe. Erfaringen viser, at bekæmpelse af italiensk rajgræs alene med ukrudtsmidler, ikke er en holdbar løsning ? blandt andet fordi arten hurtigt udvikler resistens over for midlerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I de senere år har vi set en stigende udbredelse af en græsart som italiensk rajgræs, der kan være vanskelig at bekæmpe.

Charlotte L. Udsen, planteavlskonsulent

Foreningens planteavlskonsulenter foretager derfor sammen med lokale landmænd i området Rønde-Hornslet-Mørke en række markbesøg, for dels at kortlægge problemets omfang, dels for at få udbredt kendskabet til bekæmpelse af græsukrudt efter IPM principperne.

IPM (Integrereret plantebeskyttelse) betyder, at man i denne konkrete situation trækker på en lang række forhold omkring dyrkning af afgrøden - for at bekæmpe italiensk rajgræs, således at bekæmpelsen ikke alene skal hvile på brug af ukrudtsmidler. Det drejer sig bl.a. om en passende blanding af vintersåede og forårssåede afgrøder i markplanen, at jorden bearbejdes på en måde, så flest muligt græsfrø ødelægges, at man forhindrer spredning af frø fra den ene mark til den anden med landbrugsmaskinerne - og at man får registreret og afluget de første planter af italiensk rajgræs, der dukker op i marken.

Rådgivningsprojektet er finansieret med midler fra Miljø- og Fødevareministeriet; midler som er afsat til udbredelse af IPM principperne i landbruget.