- Den moderne del af den kinesiske svineindustri vil komme ud af krisen som en mere effektiv og produktiv sektor. Dette vil ske på bekostning af de mindre svinebrug i Kina. Dog vil det kinesiske forbrug af svinekød ikke vende tilbage til højdepunktet i 2014, fordi den kinesiske befolkning i mellemtiden også har fået smag for andre kødprodukter.

Sådan lyder det i en analyse i PigProgress, hvor Richard Brown, som er direktør for Gira Consultancy and Research, kommer med sine bud på, hvordan Kina kommer ud på den anden side af såvel ASF som Covid-19.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reduceret med 50 procent

Kina blev som bekendt hårdt ramt af udbruddet af afrikansk svinepest (ASF) i 2018 og 2019. De fleste skøn angiver en reduktion af svineindustriens størrelse på mere end 50 procent.

For at føje spot til skade blev ASF-krisen overhalet Covid-19-krisen som i følge Brown sandsynligvis også har alvorlige konsekvenser for det internationale svinemarked.

Han hævder, at ASF-krisen i overvejende grad er gået ud over det mindste, kinesiske svinebrug. Han har beregnet en produktions-nedgang for 2019 på 18 millioner kropsvægtsekvivalenter (CWE) og en yderligere nedgang på 6 millioner ekvivalenter i 2020.

Hurtig ændring

Men tingene vil hurtigt ændre sig efter 2021, hævder Brown, idet han forudser et hurtigt opsving, som vil blive drevet af stærke investeringer i store bedrifter. Desuden påpeger han, at den kinesiske regering formentlig vil prioritere midler til genopretning af svinesektoren. - Alt i alt, siger han, vil strukturen i Kinas svineindustri blive en helt anden i tiden efter ASF-krisen.

Vi skal dog ikke forvente, at det kinesiske forbrug af svinekød vil genvinde fordums styrke. Før ASF udgjorde svinekød ca. 35 procent af det kinesiske proteinforbrug, men dette har været i langsomt tilbagetog siden 2014 på bekostning af hovedsageligt fjerkræ og fisk. ASF vil sandsynligvis også forårsage en reduktion i efterspørgslen, fordi fordi priserne på svinekød er steget i slutningen af ??2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anderledes produktion

Kinas produktion af svinekød vil også se ganske anderledes ud i årene der kommer. Sektoren har gennemgået en fortløbende modernisering og bevæger sig væk fra de små og over mod de større bedrifter.

I følge Brown var det i 2003 således, at omkring 70 procent af Kinas svinekød blev produderet af bedrifter med mellem 1 og 49 dyr. Kun 3 procent kom fra bedrifter med flere end 10.000 dyr.

I 2022 forudser han, at cirka 42 procent af al svineproduktion ville komme fra bedrifter med flere end 10.000 dyr, og at småbedrifter med under 50 dyr kun vil stå for cirka 3 procent af produktionen.

- Denne udvikling, siger Brown, er ganske enkelt blevet speedet op af ASF-krisen. Den vil styrke den moderne del af sektoren og udradere de bedrifter, der ikke har råd til god biosikkerhed.

De små bedrifter er også ramt af lukningen af de såkaldte wet-markets med fersk svinekød. Dette var et hårdt slag for den traditionelle forsyningskæde, der er brudt til fordel for en styrkelse af kølekæden, der forsyner detailhandelen og e-handelen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stærkt købs-signal

- Den kinesiske import af kød blev ramt af ASF allerede i første halvdel af 2019, siger Brown. Især import af oksekød og fjerkræ steg, og fra maj 2019 begyndte importen af ??svinekød også at stige.

Tendensen fortsatte i andet halvår godt hjulpet på vej af lettelse i toldbegrænsninger på import af svinekød - især fra USA og Canada.

Selv før ASF-krisen var Kina verdens største importør af svinekød, og potentialet var og er enormt. Øgede importmængder kan komme fra Spanien, Brasilien og USA.

Brown tilføjer, at priserne på kinesisk svinekød steg kraftigt i løbet af 2019, og det er sket i kombination med øgede importmængder.

- Så der er et stærkt købs-signal til resten af ??verden, siger han.