Ved høje temperaturer øges risikoen for varmestress hos dyrene, specielt hos grise, da de ikke kan svede. Grise har derfor øget risiko for overophedning på varme sommerdage.

Anbefalinger til overbrusning

Seges Svineproduktion anbefaler følgende indstillinger af overbrusning:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 4-6 minutter hver halve time i smågrise- og slagtesvinestalde ved staldtemperaturer over 22 °C

- 1,5 minutter to gange i timen i drægtighedsstalden ved en staldtemperatur over 22 °C

Husk også at der er krav til køling i sygestierne.

Nedsat foderoptagelse ved varme

Foderoptagelse og produktivitet kommer på en prøve, når hedebølgen rammer. For vækstgrisene betyder det, at tilvæksten falder, mens det for diegivende søer betyder, at mælkeproduktionen kan falde markant.

Derfor kan det være en ide at optimerer diegivningsfoderet efter, at søerne optager mindre foder i de varme perioder. Særlige tilskudsfoder og betain kan tildeles supplerende til søerne i varme perioder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tjek vand og ventilation

Sidst, men ikke mindst, så skal vandforsyningen i stalden tjekkes en ekstra gang. Dels for at sikre at vandet kun kommer ud der, hvor det skal, dels for at tjekke vandkvaliteten og ydelsen på drikkeventilerne. Hos en diegivende so bør vandventilen yde fire liter pr minut for at sikre, at soen optager tilstrækkeligt vand.

Ventilationsanlægget har en vigtig funktion i stalden. Er klimaet ikke i orden, for eksempel på grund af høje staldtemperaturer, begynder grisene at svine og søle i stierne og luftkvaliteten i stalden bliver dårlig.

Læs mere på hyo.dk