- Når jeg kører ind til Kolding ad Skamlingvejen, ser jeg de flittige kraner på havnen og i det fjerne konturen af byens imponerende sygehus. Lidt senere kører jeg forbi IBC og Designskolen. Fantastisk at bo i en kommune som på samme tid både er erhvervsvenlig og har pondus til at designe livet. Men forleden blev jeg rystet i min grundvold, da beslutningen om at aflive erhvervshavnen blev offentliggjort. En beslutning jeg vil betegne som en gigantisk maveplasker, der kan give dønninger i kommunekassen, siger formanden for Kolding Herreds Landbrugsforening, Hans Damgaard i en pressmeddelelse.

Kolding Havn rummer flere store virksomheder med relation til landbruget, og som landboforeningsformand har Hans Damgaard en naturlig interesse i at sikre DLG, Danish Agro og andre store landbrugsspillere på havnen de bedste forhold. Hans Damgaard påpeger, at når f.eks. DLG's foderfabrik, som er én af Danmarks største og mest moderne, og hvori der er investeret et trecifret millionbeløb siden 2013, ikke vil få forlænget sin lejeaftale, er der kun landbruget til at samle de direkte tab op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sådan skal jeg naturligvis ræsonnere som landmand. Men beslutningen om at nedlægge erhvervshavnen over de næste 25 år til fordel for boliger i den inderste del af havnen og et rekreativt område yderst på sydkajen gør mig bekymret på vegne af hele kommunen.

- Kolding Kommune vil miste vækst og produktionsarbejdspladser, fordi det ikke længere kan betale sig for mange virksomheder at etablere sig eller drive forretning i Kolding, når erhvervshavnen forsvinder. Og hvor er de grønne visioner henne, hvis foder til landbruget ikke længere skal fragtes ad vandvejen men udelukkende med lastbiler? Et svækket erhvervsliv betyder færre penge i kommunekassen, og kan vi så være sikre på at have blandt andet hjemmepleje og folkeskoler på et niveau, der er Kolding kommune værdig, lyder det fra Hans Damgaard, som på ingen måde mener, at beslutningen om havnens fremtid er velgennemtænkt.

- I min optik er det vigtigt, at en kommune har visioner, der rækker længere end et par år frem. Men det virker ikke særlig gennemtænkt og helhedsorienteret, når man med et pennestrøg fjerner grundlaget for de mange velfungerende virksomheder, som i tillid til kommunens tidligere positive holdning til erhvervshavnen har investeret i produktionsanlæg på havnen.

- Og så kan jeg heller ikke lade være med at minde om kommunens store planer med erhvervsområdet Nordic Synergy Park, som i dag kun rummer TV-Syd. Ingen ved jo, om Kolding Havn om 25 år er tæt bebygget efter visionen, eller om havnen vil ligge delvis forladt hen. Jeg har principielt intet imod boliger på havnen, men de skal ikke tvinges ind på bekostning af havnens virksomheder. Det havde været langt mere klædeligt at have signaleret en vision om boliger på havnen i stedet for at aflive et af de store kraftcentre i kommunens erhvervsliv, siger Hans Damgaard.