Mandag var skatteminister Karsten Lauritzen (V) i Nordjylland for blandt andet at høre, hvilke skattemæssige udfordringer landbrugserhvervet har. Her mødte han formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling, som havde otte punkter med forslag til skattemæssige ændringer.

- Det er vigtigt at holde politikerne løbende informeret om, hvilke udfordringer vi møder i landbruget. Nogle af de skattetekniske regler er desværre lavet sådan, at der er plads til forbedringer, hvis vi også skal sikre vores erhverv i fremtiden, siger Niels Vestergaard Salling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generationsskifte på agendaen

Derfor havde Karsten Lauritzen sagt ja tak til at mødes på Klovborg ved Brønderslev, hvor mælkeproducent og medlem af LandboNords bestyrelse, Niels Hedermann, sammen med sin far, Lars Pedersen, driver et landbrug med 1270 jerseykøer på tre ejendomme. Hos Klovborg er der især to ting, som står øverst på listen.

- På vores ønskeliste over ændringer står blandt andet en ændring af de skattemæssige regler i forbindelse med virksomhedsordningen og ikke mindst skattereglerne for et generationsskifte, som vi står over for i øjeblikket, siger Niels Hedermann.

- Skab rammer for de unge

Med til mødet var også vicedirektør i LandboNord, Andreas H. Brandt. Han vurderer, at en ændring af reglerne vil kunne gøre en positiv forskel i landbruget, hvis sælgers muligheder for medfinansiering øges.

- Kunsten i dag består i at finde de unge mennesker, som vil være med til at drive fremtidens landbrug. Målet er at skabe nogle rammer, hvor sælger af landbrug kan deltage uden først at skulle aflevere en stor andel i skat. De fleste unge mennesker er ikke i stand til at stå med egne midler alene, siger Andreas H. Brandt.

Ministeridé: Pantebrevsmodel

Argumenterne for at ændre reglerne blev diskuteret, og det var en positiv minister, som tog retur til Skatteministeriet med de nordjyske forslag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogle af forslagene er vi allerede ved at kigge på i dag. Eksempelvis at lempe virksomhedsskatteordningen, men det, der for alvor gør indtryk, er de skattemæssige udfordringer, der er i forbindelse med generationsskiftet. Det vil jeg gerne være med til at lave om. Det kræver noget politisk arbejde at få det ændret, da det kommer til at koste penge, men jeg vil se konstruktivt på det - blandt andet til de kommende finanslovsforhandlinger, siger Karsten Lauritzen, som vil foreslå en pantebrevsmodel til at sikre likviditet, hvor det skal være muligt at lave et pantebrev på 10 eller 20 procent af købesummen.