Regeringens forventninger til væksten i år er nedjusteret fra 1,9 procent til 1,1 procent, mens forventningen for næste år er 1,7 procent. Det fremgår af dagens Økonomisk Redegørelse fra Finansministeriet.

- Dansk økonomi er punkteret, og nu skal vi finde lappegrejet frem, siger Frank Øland, cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dansk økonomi er punkteret, og nu skal vi finde lappegrejet frem,

Frank Øland, cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer.

- Lad os håbe, at det holder denne gang, når regeringen forventer, at opsvinget kommer næste år. Desværre er vi jo blevet skuffet over væksten i dansk økonomi mange gange, tilføjer han.

Frank Øland peger på, at det i sær står skidt til med investeringerne. Der går flere investeringer ud af Danmark end ind i landet.

- Der er et stort behov for at skabe bedre betingelser for investeringer. Det kan for eksempel være gennem lettere adgang til vækstlån og forbedrede afskrivningsregler og fradrag for teknologiinvesteringer, siger Frank Øland.

I landbruget har investeringerne siden 2009 været så lave, at der ikke er investeret tilstrækkeligt i maskiner og produktionsapparatet i øvrigt. Kapitalapparatet bliver derfor nedslidt. Det ser ikke meget anderledes ud, når man ser på de samlede erhvervsinvesteringer i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer mener derfor, at politikerne skal give mulighed for, at danskerne kan investere en del af deres pensionsopsparinger i små unoterede danske opstartsvirksomheder.

- I dag placeres et meget stort milliardbeløb i udenlandske værdipapirer, og hvis man kunne flytte en lille del af de midler hjem til Danmark og give mulighed for at de investeres direkte i unoterede virksomheder, så kunne det virkelig understøtte mulighederne for danske iværksættere, siger Frank Øland.

På trods af den manglende vækst, så er beskæftigelsen stigende, viser redegørelsen, og regeringen forventer, at den udvikling fortsætter.

- Det er selvfølgelig glædeligt, men det er også et problem, at der allerede er begyndende flaksehalse. Der er for eksempel mangel på mejeriingeniører. Der er derfor behov for at øge arbejdsstyrken og i højere grad målrette uddannelserne til erhvervslivets behov. Her og nu er der behov for bedre adgang til kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, siger Frank Øland.

Han tilføjer, at personskatterne bør nedbringes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores lønkonkurrenceevne står desværre også i vejen for investeringer i Danmark. Der er masser af eksempler på, at den samme produktion kan laves betydeligt billigere i Tyskland end i Danmark - primært på grund af lønforskellen, siger Frank Øland.