Der var klapsalver og glæde blandt de 250 fremmødte landmænd, da Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen på et stormøde på Agerskov Kro i går aftes, fortalte at en række omkostningstunge krav om investeringer i nyt staldinventar nu bliver udskudt.

Forslaget om at udskyde fristerne, der foruden regeringen er støttet af en bred kreds i Folketinget, glæder formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, Peder Philipp.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi kan godt forstå kravene, men har bare ikke økonomien til at gennemføre dem.

Peder Phillipp, formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg

-Vi har arbejdet på det her i lang tid, fordi det er af afgørende betydning for de mælkeproducenter der i forvejen er økonomisk klemte, at de ikke skal ud og investere i dyrt staldinventar lige nu. Derfor er vi meget glade for, at der er skabt forståelse for vores situation. Vi vil gerne sige stort tak til ministeren og fødevareordførerne fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, som har gjort et stort arbejde for at skaffe et flertal, siger han.

Ifølge ministeren sker udskydelsen for at give mælkebønderne mulighed for at få økonomien på plads til at indfri de nye krav. Derfor vil dyrevelfærden fortsat være i top i de danske kvægstalde.

-Udsættelsen fritager os selvfølgelig ikke fra at tænke dyrevelfærd. Vi skal fortsat have fokus på dyrevelfærd og dyrenes trivsel. Vi kan godt forstå kravene, men har bare ikke økonomien til at gennemføre dem. Derfor skal vi nå så langt vi kan, med de faciliteter vi har, siger Peder Philipp.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen indkalder nu partierne til møde om de konkrete detaljer, og her vil regeringen lægge op til, at kravene til blandt andet antallet af drikkekopper og adgang til kobørster udskydes fem år til 2021.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden vil regeringen udskyde fristen for besætninger med bindestalde, så de på visse betingelser kan fortsætte til 2027 i stedet for 2022. Til gengæld bliver der lavet en ny overgangsperiode, hvor køer i bindestalde blandt andet skal på græs, ligesom en dyrlæge en gang om året skal besøge de malkekvægsbedrifter, der gør brug af fristforlængelsen.