En længe ventet forlængelse af den danske kvægundtagelse er nu på plads. Kvægundtagelsen giver danske landmænd mulighed for at bringe en større mængde husdyrgødning ud på markerne end EU's nitratdirektiv ellers tillader, mod til gengæld at lave andre miljøtiltag.

Det er op til EU at godkende en forlængelse af kvægundtagelsen. Forlængelsen har været ventet siden juli 2016 og Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, er derfor lettet over at EU-Kommissionen netop har efterkommet Danmarks ønske om en ny kvægundtagelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er glædeligt. Der er blevet kæmpet hårdt for at få forlænget undtagelsen og jeg anerkender, at miljø- og fødevareministeren har knoklet for vores sag. Hvis ikke EU havde forlænget undtagelsen, så havde det været yderst kritisk for danske mælkeproducenterne, siger Christian Lund.

Kvægundtagelsen giver mulighed for at bruge mere kvælstof på markerne, hvis ikke det fører til øget kvælstofudledning. De danske landmænd har haft ordningen med kvægundtagelsen, fordi det kan dokumenteres at driftsmæssige tiltag kan nulstille miljøeffekten af det ekstra kvælstof.

- Vi har tidligere understreget overfor EU-Kommissionen, at kvægundtagelsen ikke sker på bekostning af miljøet, da den er betinget af en række foranstaltninger, som netop skal sikre, at der ikke sker en merbelastning af vandmiljøet, siger Christian Lund.

Kvægundtagelsen gives denne gang indtil udgangen af 2018, fordi den kædes sammen med indførelsen af den nye arealregulering. Tidligere er undtagelsen givet for fire år ad gangen.

- Vi havde gerne set en ny fireårig periode, fordi det er vigtigt for os at vide, hvad rammerne for vores produktion er på lang sigt. Derfor kan det godt gøre os lidt bekymrede, at der denne gang kun er tale om en toårig undtagelse. Men det rokker ikke ved, at vi i dag er meget lettede over den nye kvægundtagelse, udtaler Chrstian Lund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvægundtagelsen er ikke unik for Danmark. Også Holland, Nordirland, Italien og den nordlige del af Belgien benytter sig af den.