Hvis du har en traktor med 120 hestekræfter, kan du fremover nyde godt af samme sprøjtekapacitet, som hvis du havde en selvkørende sprøjte.

Det lyder måske utopisk, men Hardi har lanceret verdens største liftophængte sprøjte, der har en tankstørrelse på 2200 liter. Hvis du kobler den nye Hardi Mega 2200-sprøjte sammen med Hardis fronttank på 1800 liter, får du en liftophængt sprøjte med en kapacitet på 4000 liter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med det setup kan du nøjes med en traktor på 120 hestekræfter, og så har du samme kapacitet som en selvkørende sprøjte men til en helt anden pris, siger Peter Wiles, der er salgschef hos Hardi.

Den store liftophængte sprøjte blev oprindeligt præsenteret på Agritechnica, og for nylig kunne Hardi vise sprøjten på dansk jord ved et arrangement på Kragerup Gods. Her blev sprøjten fremvist med en fronttank på 1500 liter, men som nævnt findes fronttanken op til 1800 liter, og Hardi oplyste, at man i øjeblikket arbejder på et intelligent system til samarbejdet mellem fronttanken og sprøjtetanken. Systemet skal sikre en simultan tømning af de to tanke, så man sikrer den optimale vægtfordeling, og Hardi regner med at teste dette system i 2017.

Rygsæk med 28 meter bom

Da Hardi startede på arbejdet med den store Mega 2200-sprøjte, fandt ingeniørerne inspiration i en rygsæk.

Derfor har man forsøgt at få vægten så tæt på traktoren som muligt, og det betyder blandt andet, at rensetanken sidder lige bag bagruden på traktoren. Da rensetanken oftest vil være det sidste, man tømmer, sikrer Hardi således, at vægten bliver så tæt på traktorens bagdæk, som muligt.

Den store Mega 2200-sprøjte kan leveres med en bom på op til 28 meter, og bommen foldes sammen i lodret position bag ved sprøjten. På rensetanken har Hardi også placeret en indikator, der viser, hvornår det er tid til at rense filteret på sprøjten. På den måde er der altså ingen undskyldning for ikke at få det gjort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Luftaffjedring

Som noget nyt har Hardi introduceret luftaffjedring på liftsprøjten. Rent praktisk er luftaffjedringen placeret på de to nederste forbindelsespunkter mellem sprøjten og liften.

- Luftaffjedringen mindsker de stød, som man kan overføre fra sprøjten til traktoren, hvis man kører i et ujævnt terræn. Samtidig betyder det også, at man kan opnå en højere hastighed ved transport, uden at det går ud over sikkerheden, siger Peter Wiles.

I forhold til komforten for chaufføren har Hardi inddækket betjeningspanelet til sprøjten, som er placeret på venstre side af maskinen.

- I takt med at traktorerne bliver større, og dækkene bliver større, så kommer der også mere mudder, siger Peter Wiles.

Derfor er betjeningspanelet altså dækket af, så man undgår, at det bliver beskidt. Bag lågen finder man, udover betjeningspanelet, også en foldbar, fastmonteret stige, så man let kan komme op i højden, så man kan kigge ned i sprøjtetanken, hvis det bliver nødvendigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Præparatfyldeudstyret er ligeledes placeret bag lågen, og fylderen kan tage 120 liter i minuttet.

Hardi oplyser, at Mega 2200-sprøjten er klar til levering i foråret 2017.