Over 250 medlemmer af brancheforeningen Danske Maskinstationer & Entreprenører (DM&E) er i disse dage samlet på Vingsted Konferencecenter for at tilegne sig den seneste viden inden for flere forskellige områder.

I det 'grønne spor', som langt de fleste landbrugsmaskinstationer har brugt tid på at deltage i, var der blandt andet indlæg som førerløse køretøjer, eller de såkaldte autonome køretøjer, hvor chaufføren erstattes af moderne teknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Reglerne for autonome køretøjer er på nuværende tidspunkt sådan, at maskinerne kun må være førerløse, hvis de er under opsyn af et menneske inden for rækkevidden af den fjernbetjening, som kan stoppe køretøjet omgående, hvis der er sikkerhedsmæssige årsager skulle ske noget, fortalte Morten Skau Foged fra Semler Agro A/S, som fortalte om deres løsninger i form af førerløse traktorer og plæneklippere.

Maskinstation ser muligheder

Hos Morsø Maskinstation hos Lars Brian Hovmøller er man ikke skæmt over den autonome-teknologi.

- Jeg kan sagtens se ideen ved eksempelvis en selvkørende udlægger, fortalte han til Maskinbladet, på baggrund af oplægget om førerløse maskiner på DM&E Vidensdage.

- Der er flere fordele ved at lade udlæggeren være selvkørende. Vi er ofte lige i nærheden alligevel, og det er heller ikke nødvendigt at den selvkørende gylleudlægger køre førerløs fra morgen til aften, men det ville hjælpe os meget, hvis den kunne tage nogle timer selv, mens chuafføren eksempelvis udlægger nye slanger, flytter gyllerører eller lignende, fortæller han.

Lars Brian Hovmøller kan desuden se fordelen på sigt ved et stigende problem om dygtige maskinfører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er rigtig glad for at have et godt team af medarbejdere også til gylleudlæggeren, men jeg vil tro, at vi kan få problemer med at få fat i de rigtige medarbejdere i fremtiden, fortæller han.

Derimod tror han ikke det giver mening ved maskiner til ensilering.

- En skårlægger, rive og et snitterhold er for fleksible til at det kan lade sig gøre. En skårlægger vil også nå rigtig langt på en time. Her tror jeg det er urealistisk at lade sådan en maskine kører førerløs.