Konkurrence om forskningen og rådgivningen på miljø- og fødevareområdet skal sikre, at der fås mest muligt forskning for skatteborgernes penge. Derfor konkurrenceudsætter miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen universiteternes myndighedsbetjening over de kommende år. Forskningskvaliteten vil altid være afgørende, når der vælges leverandør.

- Vi skal have det fulde udbytte af den massive investering, som vi lægger i sektorforskningen. Når vi bruger over 730 millioner kroner årligt af borgernes skattekroner, har vi en forpligtelse til at sikre, at vi får mest muligt for pengene. Det, at vi for ti år siden indgik aftaler med universiteter om at levere forskning og rådgivning på miljø- og fødevareområdet, betyder ikke, at aftalen er eviggyldig. Derfor har jeg besluttet, at forsknings- og rådgivningsopgaverne på miljø- og fødevareområdet konkurrenceudsættes, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faglig afgrænsning

For hver konkurrenceudsættelse foretages en faglig afgrænsning af opgaver, som universiteterne får mulighed for at byde ind på. Alle danske universiteter kan byde enten alene eller i konsortium med andre danske og udenlandske universiteter. Udenlandske universiteter får mulighed for at være faglig lead i forhold til metodevalg mv., men der skal være et dansk universitet som bevillingshaver. Modellen evalueres i 2018. Konkurrenceudsættelsen vil ske gradvist, så alle opgaver er varslet konkurrenceudsat én gang frem mod 2022.

- Danske universiteter bedriver forskning i verdensklasse, men forskning kender ikke grænser. Derfor åbner vi samtidig op for, at udenlandske universiteter kan byde ind i samarbejde med et dansk universitet. Det er forskningskvaliteten, der er afgørende for hvem der får opgaven, ikke hvorfra forskningen kommer. Målet er at sikre, at vi får den bedste rådgivning. Jeg vil gerne understrege, at det ikke er en spareøvelse. Midlerne bliver på området, og aftalerne forbliver fireårige, så universiteterne stadig har den fornødne økonomiske sikkerhed, siger Esben Lunde Larsen.

Miljø- og Fødevareministeriet får i 2017 forskningsbaseret myndighedsbetjening for 731 millioner kroner, som anvendes på forskning og rådgivning inden for miljø- og fødevareområdet. Det står i regeringsgrundlaget, at regeringen vil konkurrenceudsætte flere skattefinansierede opgaver for at få højere kvalitet og lavere priser.