Kritikken er haglet ned over Danish Crown, efter at den russiske slagterigigant Miratorg meddelte, at Danish Crowns tidligere topdirektør, Kjeld Johannesen, har ladet sig hyre af den russiske konkurrent, der er ruslands største kødproducent og slagterikoncern.

Flere organisationsfolk har rettet en skarp kritik mod Danish Crown og selskabets formand, Erik Bredholt, fordi de anser Kjeld Johannesens nye position som et illoyalt skridt af den tidligere topchef, der indtil for få måneder siden nærmest var Mr. Danish Crown og rejste verden rundt og repræsenterede Danish Crown ved danske eksportfremstød - med deltagelse af kongehuset og regeringsmedlemmer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det virker naivt, at Erik Bredholt forventer fortsat loyalitet fra Kjeld Johannesen.

Men Danish Crown har ikke været særligt åben om sagen, og bestyrelsesformand Erik Bredholt har på bagkant blot fastslået, at Kjeld Johannesen selvfølgelig har en konkurrenceklausul, men at Danish Crown efter grundige overvejelser har givet Kjeld Johannesen lov til at tage jobbet hos den russiske konkurrent.

Man må gå ud fra, at det er korrekt, at Kjeld Johannesen har en form for konkurrenceklausul. Alt andet vil være amatøragtigt og et gigantisk svigt.

Men at en given konkurrenceklausul ikke er taget i anvendelse må undre. Erik Bredholt mener ganske vist, at Danish Crown og den russiske koncern ikke kommer i direkte konkurrence de første mange år, og han har ligefrem antydet, at det nærmest er en fordel at få placeret Kjeld Johannesen i fjendeland, fordi han forventer, at Kjeld Johannesen vil fortsætte sin loyale indsats for Danish Crown, og at han dermed kan bevare en relation mellem Danish Crown og Miratorg.

Erik Bredholt betragter med andre ord Kjeld Johannesens nye job som en fordel for Danish Crown - selvom hyren betales af russerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu er det svært at konkludere meget firkantet på en sag, som ikke er fuldt belyst.

Men det virker naivt, at Erik Bredholt forventer fortsat loyalitet fra Kjeld Johannesen, når han nu har en ny arbejdsgiver, som utvivlsomt fordrer 100 procent loyalitet af sin nye toprådgiver.

Man kan også undre sig over, at Erik Bredholt ikke ser det russiske selskab som en konkurrent. Hvordan kan han vide det? Han kender selvfølgelig Danish Crowns ambitioner på verdensmarkedet, men han kender formentlig ikke russernes, selv om Miratorgs topchef Victor Vyacheslavovich i interviews direkte har sagt, at koncernen har ambitioner om at blive en betydende virksomhed på det globale marked, og at det er derfor, man har hyret Kjeld Johannesen - og andre udenlandske topfolk.

Man kan også tilføje, at det forekommer både selvtilstrækkeligt og uambitiøst, at Danish Crown tilsyneladende ikke tager en ambitiøs, russisk konkurrent alvorligt, men lader sin tidligere topchef udnytte viden i fjendeland. Det kan faktisk være ansvarspådragende.

Denne sag er en oplagt anledning til, at Danish Crowns ejere - leverandørerne - igennem de mange repræsentantskabsmedlemmer udfordrer bestyrelsen. De forklaringer, der hidtil er givet til offentligheden, er helt utilstrækkelige til at retfærdiggøre Kjeld Johannesens nye job.