Træer på markerne indenfor den økologiske svine- og fjerkræsproduktion er godt for både dyrevelfærden, miljøet og biodiversiteten, lyder det fra Økologisk Landsforening. I dag er det ikke muligt for øko-producenterne at plante træer på udearealerne til deres dyr uden samtidig at få reduceret det støtteberettigede areal.

Men nu kan der være en ændring i reglerne på vej, som giver bedre muligheder for, at de økologiske producenter kan få grundbetaling for arealer, hvor der er plantet træer. Det fremgår af et udkast til en ændret bekendtgørelse om grundbetaling, som NaturErhvervstyrelsen netop har sendt i offentlig høring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere års indsats

Det forslag vækker glæde hos Økologisk Landsforening.

- Vi er meget glade for at se, at bekendtgørelsesudkastet imødekommer et stort ønske fra de økologiske svine- og fjerkræsproducenter om at kunne plante træer på udearealerne. Vi har igennem en årrække arbejdet på at få ændret reglerne, så producenterne ikke mister grundbetaling til de marker, der beplantes med træer. Det er nu lykkedes at få en væsentlig ændring med i udkastet til bekendtgørelsen, som vil være til stor gavn for både dyrenes velfærd, miljøet og producenternes økonomi, siger Sybille Kyed, fagpolitisk chefkonsulent i Økologisk Landsforening, og tilføjer:

- Vi er ikke helt i mål endnu. Vi ønsker i det hele taget, at beplantning af hønsegårde og svinemarker skal sidestilles med al anden drift af landbrugsarealer, så landmanden kan vælge den beplantning, der passer bedst til dyrene. Men dette er det bedste, vi kan opnå, med det EU-regelsæt vi har for øjeblikket, som ikke tager højde for, at svin og fjerkræ kommer ud på markerne.

Plantetætheden reduceret

Ifølge de nuværende EU-regler kan marker få grundbetaling, men skove kan ikke. Derudover findes der energiafgrøder, som også kan få grundbetaling, men det kræver, at der plantes mindst 8.000 pil eller 2.000 popler pr. hektar.

- Af udkastet fremgår det, at kravet til poppeltræer i lavskov er sat ned fra 2000 til 1000 træer/hektar. Det giver bedre muligheder for at indrette attraktive udearealer til svin og fjerkræ, uden at miste arealtilskud, siger Sybille Kyed og tilføjer, at der derudover må være op til 100 træer pr. hektar af andre arter, og det kan f.eks. være frugttræer, der giver nedfaldsfrugt og et rigere insektliv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fortsat et krav, at træerne høstes mindst hvert 10. år, men det krav forstår vi sådan, at landmanden gerne må høste træerne ved stævning forskudt, så der hele tiden vil være træer i vækst på arealet. Vi har netop påpeget, at det er vigtigt, at arealet ikke skal fladehøstes, da træerne skal kunne tilbyde læ og skygge, og det er vigtigt, at det er tilladt at stævne træerne i en højde på 150 centimeter over jorden, så dyrene kan blive i bevoksningen, selvom der høstes, siger Sybille Kyed.

Høringsfristen er den 25. juli, og bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2017.