De seneste ændringer omkring bekæmpelsesmidler giver blandt andet økologer mulighed for at bruge basisstoffer af vegetabilsk og animalsk oprindelse. Basisstofferne skal både være defineret som fødevarer og være godkendt i henhold til de generelle regler i EU.

Med ændringerne bliver det nemmere for økologiske producenter at bruge basisstoffer af vegetabilsk eller animalsk oprindelse som alternative bekæmpelsesmidler i økologien. Basisstoffer er stoffer, hvis primære funktion ikke er skadebekæmpelse. Det er eksempelvis hvedemel, mælk, planteolier, salt og i særdeleshed natron, som økologer er interesserede i at benytte.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ifølge chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Lars Holdensen, giver ændringerne endnu ikke mulighed for brug af natron. Og det ærgrer ham:

- Natron er godt til at reducere skurv og meldug i den økologiske frugtproduktion. Desværre bliver natron ikke direkte tilgængeligt for økologer i denne omgang, da natron hverken er vegetabilsk eller animalsk, siger Lars Holdensen og fortsætter:

- Vi er meget interesserede i nogle af de alternative bekæmpelsesmidler, der kan hjælpe og give større sikkerhed i den økologiske frugtproduktion. Derfor er det rigtig ærgerligt, at man fra Kommissionens side vælger at opdele basisstofferne efter deres oprindelse.

På nuværende tidspunkt giver ændringerne økologerne mulighed for at bruge basisstofferne agerpadderokke, fructose, lecitin, sucrose, eddike og valle.

- Landbrug & Fødevarer har gennem længere tid arbejdet for, at økologer kan få bedre adgang til alternative bekæmpelsesmider, og en overordnet godkendelse af basisstoffer er afgjort et skridt i den rigtige retning, siger Lars Holdensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Miljø og Fødevareministeriet har gjort en stor indsats i Bruxelles på det her område, og Miljøstyrelsen arbejder fortsat på at få endnu flere basisstoffer godkendt i EU og dermed også til direkte glæde for de danske økologer, lyder det fra Lars Holdensen.

Landbrug & Fødevarer vil fortsat arbejde hårdt for, at alle de produkter, der er godkendt som basisstoffer, kan blive benyttet i den økologiske produktion, ligesom der også arbejdes mod nogle alternative afgiftsberegninger, der i højere grad sidestiller frugtavlernes vilkår med de vilkår, økologerne har i andre dele af EU.