For at gøre det lettere at oprette og drive fødevarevirksomhed i Danmark indfører miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen nu tilbud om forhåndsgodkendelse af indretning i en fødevarevirksomhed. Økologisk Landsforeningen glæder sig over tiltaget, som foreningen har efterspurgt.

- I vores rådgivningsforløb med økologiske virksomheder møder vi ofte frustration over, at man ikke har kunnet få en klar anvisning om korrekt indretningen af virksomheden. Med muligheden for en forhåndsgodkendelse kan virksomhederne spare både tid og penge, fordi de er sikre på at ramme rigtigt i første omgang og således ikke risikerer at skulle bygge om, siger Henriette Winther, chefkonsulent i Økologisk Landsforenings Fødevarerådgivning, der siden 2008 har medvirket til udviklingen af flere hundrede nye økologiske produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med muligheden for en forhåndsgodkendelse kan virksomhederne spare både tid og penge,

Henriette Winther, chefkonsulent i Økologisk Landsforenings Fødevarerådgivning.

Understøtter vækstpotentiale

Tidligere kunne en fødevarevirksomhed først få godkendt sin indretning, når den var gennemført. Med tilbuddet om forhåndsgodkendelser kan fødevarevirksomheden efter ansøgning få en forhåndsgodkendelse af, at den planlagte indretning af virksomheden lever op til lovgivningen.

- Vi ser et stort vækstpotentiale og en stærk iværksætterånd i den økologiske fødevarebranche. Blandt andet hos økologiske landbrug der ønsker at starte egen forarbejdning af gårdens råvarer. Det kan eksempelvis være en økologisk kødproducent, der ønsker at etablere eget pølsemageri, eller en økologisk frugtplantage, der vil starte eget mosteri. Det nye tiltag fra Miljø- og Fødevareministeriet understøtter vækstpotentialet og er en kærkommen håndsrækning til disse producenter, siger Henriette Winter.

Salget af økologiske varer i den danske dagligvarehandel er vokset i mere end ti år i træk, og øko-salget til professionelle køkkener er tredoblet siden 2009. Desuden er eksporten af dansk økologi syvdoblet på ti år.