For lidt over et år siden lancerede LandboNords KvægRådgivning ideen om at overvåge kvægstalde i 24 timer. I dag nyder mange mælkeproducenter godt af investeringen, blandt andet Søren Kaae fra Stenhøj ved Frederikshavn, som til daglig har en bedrift med 215 køer. Han fornemmede, at der skete ting i stalden, som han ikke var opmærksom på i det daglige.

Videoanalysen af overvågningen skulle give et mere detaljeret billede af livet i stalden og skærpe fokus på indsatsområder, som man normalt ikke lagde mærke til i dagligdagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi havde lidt på fornemmelsen, at køerne gik og puffede til hinanden om natten, når vi sov, så jeg tænkte det kunne være en god idé at se på film. Men det viste sig jo, at der var endnu flere ting, som vi kunne drage nytte af, fortæller Søren Kaae.

Unikke resultater

Det var kvægrådgiver Michael Mortensen, som har været med til at udvikle konceptet med videoanalyse af køer. På det tidspunkt kameraet blev sat op, var LandboNord den eneste landbrugsrådgivning i landet, som udbød den service. Sidenhen har andre prøvet at efterligne konceptet, men LandboNords videoanalyse og resultaterne heraf har vist sig at være helt unikke.

- Som udgangspunkt ville vi gerne forbedre holdbarheden på køerne i de danske besætninger. Vi har for længst rådgivet over 100 bedrifter med udgangspunkt i videoanalysen, og optagelserne lyver ikke. Er der et problem har vi det på optagelserne, og så er det et effektivt middel at arbejde videre med. Dels i forhold til medarbejderne på bedriften, men også som argumentation over for banken, hvis der eksempelvis skal investeres i nyt fodersystem, siger Michael Mortensen.

Fodringen var ikke optimal

Tilbage på bedriften ved Stenhøj er der sket noget, siden kameraet blev sat op for et års tid siden. Mistanken om uro i besætningen viste sig at holde stik. Derfor blev køerne holdopdelt, så de unge og de gamle blev skilt ad. Det betød mere ro. Men det var på fodersiden, at resultaterne bonede ud.

- På videoen kunne vi se, at der ikke var foder nok inde til køerne hele tiden. Desuden var det blandet for dårligt, så køerne brugte for meget tid på at sortere og æde det, de skulle efter foderplanen. Det var noget af en øjenåbner, så det var bare med at komme i gang med at ændre tingene, siger Søren Kaae.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor blev der investeret i en ny foderblander, og resultatet udeblev da heller ikke. Inden for den første uge med de nye tiltag gav det to kilo mælk mere pr ko. Køerne var hurtigere til at spise, og de sorterede ikke længere i foderet.

- Her et år efter er vores ydelse steget omkring fire kilo mælk efter vi har gjort de tiltag, som vi blev anbefalet. Køerne omsætter foderet væsentlig bedre, og jeg vil ikke tøve ét sekund med at anbefale LandboNords videoanalyse til andre, som også er interesseret i at flytte deres resultater. Analysen giver et godt overblik, som du ellers ikke får ved at gå rundt blandt køerne, siger Søren Kaae.