I et svar til folketingsmedlem Søren Egge Rasmussen (EL) skriver Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt blandt andet, at PSO-udgifterne har udviklet sig anderledes end forventet i 2012 ved indgåelse af Energiaftale 2012.

På baggrund af den seneste prognose forventes aftaleperiodens PSO-udgifter i stedet at udgøre cirka 66 milliarder kroner, svarende til cirka 7,3 milliarder kroner årligt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Til trods for billiggørelser og lempelser i forbindelse med Vækstaftale 2014 er PSO-udgiften fortsat med at stige.

Lars Chr. Lilleholt, Klima- og energiminister

Da aftalen blev indgået, var forventningen, at de samlede PSO-udgifter i aftaleperioden 2012-2020 ville udgøre cirka 39 milliarder kroner svarende til i gennemsnit 4,3 milliarder kroner årligt.

Det er cirka 70 procent mere end forventet.

Ved indgåelsen af Energiaftale 2012 blev den samlede årlige PSO-betaling for erhvervslivet i 2017-2020 skønnet til at være på cirka 2,6 milliarder kroner i 2017 stigende til cirka 3,1 milliarder kroner i 2020 (2016-priser). Det er her forudsat, at erhvervslivet står for 60 procent af det samlede elforbrug og betaler 60 procent af den samlede PSO-udgift.

Ulige konkurrence

- Til trods for billiggørelser og lempelser i forbindelse med Vækstaftale 2014 er PSO-udgiften fortsat med at stige primært på grund af faldende elpriser. Siden aftale om en Vækstpakke i 2014 blev indgået, er de forventede PSO-opkrævninger for erhvervslivet steget med cirka 1,5 milliarder kroner i perioden 2017-2020. Udenlandske konkurrenter, som også oplever faldende elpriser, men ikke betaler PSO-lignende afgifter, vil således alt andet lige have en forbedret konkurrencesituation, oplyser Lars Chr. Lilleholt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bunden opgave

Ministeren slår fast, at regeringen står over for en bunden opgave i forhold til at finde en løsning på den kritik, som EU-Kommissionen har rejst af det danske PSO-system:

- Regeringen foreslog derfor i foråret at afskaffe PSO-tariffen og samle udgifterne til vedvarende energi på Finansloven. Det giver lavere elpriser til gavn for både virksomheder og husholdninger.

PSO-tariffen udgør en barriere for indpasning af klimavenlig el i energisystemet. Afskaffelse af PSO-afgiften tilskynder gennem lavere elpriser til klimavenlig omstilling. El bliver mere konkurrencedygtig sammenlignet med andre energiformer. Det fremmer brugen af blandt andet elvarmepumper og øget integration af el i alle dele af økonomien, slutter klima- og energiministeren.