Rumænien er i voldsom fremgang, hvad angår landbruget og udbytterne stiger for hvert år, og snart skal vi ikke blot bekymre os om kornhøsten i Frankrig slår fejl eller ej. Allerede om fem år kan en rekordhøst i Rumænien give vanskeligheder for de danske landmænd i faldende kornpriser.

Den svenske maskinproducent, Väderstad, følger udviklingen og melder om stigende interesse for de svenske maskiner i Rumænien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I seks år er Väderstad-produkterne blevet importeret og solgt igennem Titan Machinery i Bulgarien, som er verdens største Case IH-forhandler i Amerika, men har åbnet afdelinger i både Bulgarien og Rumænien. Alene i Rumænien er Titan Machinery oppe på otte udsalgssteder, og nu får de også importen af Väderstad i Rumænien.

Väderstad vækster

Mattias Hovnert, salgschef hos Väderstad i Sverige fortæller, at man i de sidste seks år har øget markedsandelene markant.



- Siden vi startede op sammen med Titan Machinery i Rumænien i 2016 har vi allerede solgt over 250 Rapid-kornsåmaskiner og 100 Tempo-enkornsåmaskiner, og markedet er kraftigt stigende, fortæller den svenske salgschef.

25 års fremgang

Efter Sovjetunionen brød sammen for 25 år siden, har det været en hård rejse at få sat gang i hjulene på de mange tidligere statsejede landbrug, og nu er udbytterne begyndt at stige til acceptabelt niveau på noget af det bedste landbrugsjord i verden som primært ligger i Rumænien og Bulgarien.

Efter murens fald blev samtlige statslandbrug delt op i jordlodder på én hektar stykket og delt ud til de tidligere ansatte på de mange landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere forretningsmænd greb chancen og begyndte at opkøbe jordlodder, og det foregik ofte med handler under bordet og med mord på ejere og lignende, som stod i vejen for opkøb. I Rumænien blev flere jordlodder solgt, uden ejeren blev orienteret.

Mange jordlodder stod også uden ejere, da mange tidligere statsansatte på de mange landbrug benyttede sig af chancen og rejste fra landet da grænserne blev åbnet.

- Det giver os et problem i dag, da der ved køb af ejendomme ikke er hundrede procent sikkerhed for, om ejendommen ejer al jorden selv, eller om nogle enkelte hektar måske tilhører andre, fortæller Mihai Rausser, som er afdelingsleder hos Titan Machinery i Rumænien.

I dag er landbrugene dog oppe i sådan en liga, at det bidrager med over tre procent af BNP i Bulgarien og Rumænien. Sammenlignet med Danmark bedrager landbruget med under 0,5 procent af landets BNP i 2014.

Små og store landbrug

I Rumænien har de mange små jordlodder resulterede i, at der findes rigtig mange små landbrug. Faktisk er det kun 0,4 procent af landets totale landbrug, svarende til 10.480 bedrifter, som dyrker over 100 hektar og de forholdsvis få landbrug dyrker halvdelen af landets samlet landbrugsareal, som ligger på imponerende 8,7 millioner hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Rumænien er der mange små gårde, som stadig i 2015 benytter sig af hest og ko som trækdyr foran ploven i marken. De outdatede landbrugsmaskiner giver stadig familien brød på bordet hver dag i store dele af Rumænien.

I Bulgarien gik det lidt anderledes, da flere store statslandbrug blev solgt i ét stykke i starten af 1990'erne. Det betyder, at næsten 80 procent af Bulgariens jord dyrkes af bedrifter på mere end 100 hektar i gennemsnit. Dette svarer til 4.900 bedrifter. Hele Bulgariens opdyrkede landbrug ligger på knap 3 millioner hektar. Hele Bulgariens areal ligger på 11,1 millioner hektar.

Til sammenligning er det totale landbrugsareal i Danmark på 2,6 millioner hektar med 38.829 heltids landbrug med 68 hektar i gennemsnit.