I Danmark har fodring af pattegrise i mange år været betragtet som "det onde stedbarn" - noget man gjorde, men hvor omkostningen blev holdt så lav som mulig. Filosofien har været, at fodring ikke kunne påvirke dødelighed og fravænningsvægt, men alene tjente til at stimulere dannelsen af fordøjelsesenzymer for at forberede grisen til at skulle leve fuldt af foder efter fravænning. Antagelsen har desuden været, at blot man tilbød foder i farestien, ville grisene grundet deres naturlige adfærd også begynde at æde af det.

Med de danske søers store kuld - og de tiltagende problemer med små grise ved fravænning - har der dog været behov for at supplere pattegrisenes ernæring ud over, hvad soen har kunnet levere. Med stigende brug af mælkeerstatninger og stadigt bedre før-fravænningsfoder samt forskning inden for området i udlandet, har der gennem de senere år været et skift i dette paradigme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er velkendt, at fødselsvægten har en markant betydning for grisens chance for at overleve. Forskning viser, at hvis fødselsvægten er under 1,0 kg, stiger dødeligheden til 30-50 procent, og er fødselsvægten under 0,5 kg, er dødeligheden 70-100 procent. Dette falder sammen med, at tidsrummet til optagelse af kolostrum stiger, og at den nyfødte gris? kropstemperatur falder markant, når fødselsvægten er under cirka 1,0 kg. Det er måske endnu mere velkendt, at overlevelsen i høj grad afhænger af, om grisen optager tilstrækkeligt kolostrum. I litteraturen beskrives 200-250 gram kolostrum som værende en tilstrækkelig mængde. Yderligere mængder har ikke væsentlig indflydelse på grisen overlevelseschancer.

Grise fødes med meget få energimæssige ressourcer, hvorfor det er afgørende, at de ikke fryser og hurtigst muligt optager energi. Efter 24 timer uden mælkeoptagelse har grisen i et varmt miljø over 80 procent af sine energidepoter i behold, mens det kun er cirka fem procent, hvis den har opholdt sig i et koldt miljø.

Læs mere i Hyo

Læs mere i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 1. juli.

Artiklen kan allerede nu her. Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.