Energiselskabet Nature Energy og Axel Månsson, der står bag et af landets største frilandsgartnerier med økologisk produktion, kan nu sætte spaden i jorden til det økologiske biogasanlæg Nature Energy Månsson ved Brande.

Nature Energy har inden for 14 måneder idriftsat ikke færre end fire biogasanlæg. Når spaden stikkes i jorden den 2. november 2016, bliver det dog ikke bare til selskabets første og største økologiske anlæg - men også Danmarks første.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

150.000 ton husdyrgødning, økologisk kløvergræs og grøntsagsrester vil fra juli 2017 blive omdannet til økologisk baseret biogas til op mod 3.600 boliger samt næringsrig gødning til økologisk dyrkede marker.

Administrerende direktør i Nature Energy Ole Hvelplund ser frem til at realisere det store øko-anlæg:

- Biogas er allerede grøn. Og den økologiske biogas er endnu grønnere, hvis vi tager hele regnestykket med. Biogasproduktion har den fleksibilitet, der skal til for at understøtte udviklingen af vedvarende energi bredt i Danmark, og det er vigtigt, vi hele tiden tænker skala og synergier ind, så vi får mest grøn værdi for pengene både hos leverandører og forbrugere, fortæller han.

Biogas og økologi

Det økologiske biogasanlæg, placeres tæt på Axel Månssons produktion i Brande. Axel Månsson ser frem til at aftage den afgassede biomasse fra anlægget, der er eftertragtet gødning til produktionen af økologiske løg, kål og salater og andet

- Vi oplever en markant stigende efterspørgsel på de økologiske produkter. Både herhjemme og fra udlandet. Vi skal hele tiden have øje for både bæredygtigheden og effektiviteten i vores produktion, også når vi skruer op for tempoet. Den økologiske gødning, vi får fra biogasanlægget, er et vigtigt redskab til at nå vores mål. Den er effektiv og har høj hygiejnefaktor, og så er den endda produceret på vores eget affald. Det er en god tanke, fortæller Axel Månsson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det cirkulære princip vinder også gehør hos de økologiske brancheorganisationer.

- Biogas og økologi er et rigtig godt makkerpar. Afgasset biomasse giver højere udbytte, er nemmere at optage for planterne og reducerer blandt andet udvaskning af kvælstof til vandmiljøet. Den økologiske gødning er en knap ressource, men i makkerskabet med biogas kan de økologiske landmænd blive selvforsynende med en lang række næringsstoffer, producere flere økologiske produkter og samtidig bidrage til energiproduktion, fortæller Michael Tersbøl fra ØkologiRådgivning Danmark.

Byggestart forude

I september kom det endelige godkendelse fra myndighederne, og 5. oktober kunne parterne skrive kontrakt med Hans Jørgensen & Søn samt Renew Energy om levering af anlægget.

- Vi er utrolig stolte af den tillid Nature Energy Månsson viser os ved at lade os opføre et nyt og topmoderne biogasanlæg ved Brande. Her stilles store krav til kvalitet og intelligente løsninger. Og det er vi naturligvis parate til at levere på som team. Vi glæder os til det fortsatte gode samarbejde, fortæller de to administrerende direktører Dirk Voss og Lars B. Holm.