26-årige Patrick Brosze Bertelsen fra Vadum, Aalborg, takkede for fire år siden ja til at være sharemilker sammen med en kompagnon.

Sharemilker-konceptet går ud på at leje i stedet for selv at købe. Da de to unge landmænd ikke syntes, at økonomien var til at købe egen bedrift, valgte de at leje stalden hos Per Bundgaard, hvorefter de selv investerede i køer, løs inventar og maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var helt tilfældigt, vi mødte Per Bundgaard, der er økologisk planteavler. Vi snakkede om Sharemilker-konceptet, og han havde en tom stald og kunne godt tænke sig at hjælpe nogle unge mennesker på vej og samtidig få noget mere liv og aktivitet på gården. Så der gik ikke lang tid fra, vi var blevet spurgt, til vi takkede ja, fortæller Patrick Brosze Bertelsen, der inden da ikke kendte til andre sharemilkere.

Partneren valgte dog efter et par år at gå en anden vej, men Patrick Brosze Bertelsen holdt ved.

I dag har Patrick Brosze Bertelsen 140 Jersey årskøer, der leverer mælk til Thise Mejeri. Udover at leje stalden på 1200 kvadratmeter samt et tilbygget malkecenter, køber Patrick Brosze Bertelsen grovfoder og afgræsning af Per Bundgaard. De to har desuden lavet en afregningsmodel, hvor prisen på foder følger mælkeprisen. Det vil sige, når mælkeprisen er lav, skal Patrick Brosze Bertelsen give lidt mindre for foderet, end når mælkeprisen er høj.

Det er primært Patrick Brosze Bertelsen selv, der står for arbejdet med køerne, men han har dog en mand ansat til at tage aftenerne og hver anden weekend.

Den rigtige beslutning

I dag er Patrick Brosze Bertelsen ikke i tvivl om, at beslutningen om at blive sharemilker var helt rigtig for ham - også selvom det har budt på udfordringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi fik en god mulighed for at komme i gang. Det ville ikke være blevet nemt at låne til en ejendom på det tidspunkt, og i så fald var jeg måske kommet til at købe noget forkert, fordi jeg var ung og ikke havde meget erfaring, siger Patrick Brosze Bertelsen, og fortsætter;

- Alt, hvad jeg har købt, kan sælges igen. Så hvis jeg havde fundet ud af, at det ikke var mig, kunne jeg have solgt det og givet mig til noget andet. Det har været en sikkerhed, og det har været en god måde at starte op på.

Selvom Patrick Brosze Bertelsen er godt tilfreds med sit valg om at blive sharemilker, er der nogle ting, han ville have gjort anderledes fra begyndelsen, hvis han kunne.

- Jeg ville uden tvivl starte som sharemilker igen. Men jeg ville eksempelvis hellere have startet med en fuld besætning, for det har været hårdt at arbejde op. Derudover ville jeg også have begyndt med et produktionsanlæg, der stod mere eller mindre færdigt, så vi ikke skulle bruge så meget tid på at bygge det op i begyndelsen. Det hele ville på den måde have gået noget hurtigere, fortæller Patrick Brosze Bertelsen.

Matchet er vigtigt

På Bundgaard i Vadum er to nabogårde lagt sammen. Patrick Brosze Bertelsen har derfor også lejet det ene stuehus, så han aldrig er langt fra sit arbejde. At have en nabo og udlejer helt tæt på, er ikke noget, der generer unge nordjyde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Matchet er utrolig vigtigt i det her. Ellers går det galt. Mig og Per kan godt sammen ? der er mange ting, vi er uenige om, men overordnet har vi det godt, siger Patrick Brosze Bertelsen, og tilføjer;

- Det er også vigtigt, at man tør sige tingene til hinanden, for det dur' ikke, at man går og brænder inde med noget, hvis det hele skal køre godt.

Selvom Patrick Brosze Bertelsen og Per Bundgaard har hver sit arbejde at holde styr på på gården, er der altid en hjælpende hånd at finde i nærheden, hvilket også er en af fordelene ved konceptet Sharemilker.

Patricks Brosze Bertelsens erfaring har også lært ham, at hvis man som landmand har en plan om at leje, ligesom han selv har gjort, er det vigtigt at lægge en plan for, hvad der skal ske - især når der skal tales budget med banken.

Drøm om egen bedrift

Den første aftale, som Patrick Brosze Bertelsen lavede med Per Bundgaard, lyder på fem år. I efteråret 2020 er de fem år gået.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sådan som det ser ud lige nu, tager jeg to år mere, når den første kontrakt udløber her om lidt over et år. Når jeg har været her i syv år, håber jeg på at være der, hvor jeg er robust nok til at skulle videre og købe egen ejendom en dag, fortæller Patrick Brosze Bertelsen.

Han nævner også en anden fordel ved at være en del af konceptet, nemlig at det giver ham god tid til at finde den rette ejendom, når den tid kommer.

- Jeg har lært mig selv rigtig godt at kende i det her forløb - jeg har fundet ud af, hvad jeg vil med en bedrift, hvilke systemer, jeg vil have, og hvilken måde, jeg gerne vil drive det på, fortæller Patrick Brosze Bertelsen, som også synes, det er dejligt at han har mulighed for at bruge tid på at finde den rette ejendom om nogle år.