Sidste år valgte en gruppe avlere at træde ud af DanBred og videresælge deres avlsrettigheder. De har etableret en konkurrent og har i den forbindelse ønsket at få udstedt stamtavler på deres dyr. Fødevarestyrelsen har i første omgang givet udtryk for, at Landbrug & Fødevarer Svineproduktion skal udstede stamtavlerne, men har givet en klagefrist over afgørelsen på fire uger. Det skriver L&F i en pressemeddelelse.

- Jeg undrer mig meget over Fødevarestyrelsens vurdering, og vi vil naturligvis gøre brug af den klagefrist på fire uger, som de har givet os, siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det handler om moral

Erik Larsen forklarer, at Landbrug & Fødevarer er i tæt kontakt med organisationens advokater, og det er deres fælles opfattelse, at der ikke er juridisk hjemmel til at kræve stamtavlerne udstedt. Men for ham handler det ikke kun om jura:

- Det her er også et spørgsmål om moral. De har trukket sig ud af fællesskabet, de har solgt deres avlsrettigheder, de har etableret en konkurrent til de danske svineproducenters fælles avlssystem, DanBred, de bidrager ikke med en krone i genafgifter, og nu vil de så have adgang til at trække på fællesskabets arbejde. Det er jeg, for at være helt ærlig, forarget over, siger Erik Larsen.

Erik Larsen fortæller, at Landbrug & Fødevarer Svineproduktion vil forfølge ethvert juridisk spor for at undgå at udstede stamtavler for de udtrådte avlere.

- Foruden de moralske og juridiske aspekter vil udlevering af stamtavler også være forbundet med store tekniske udfordringer. Vi har et teknisk setup, der slet ikke er designet til at servicere avlere, som står uden for systemet. Det her er alt andet end lige til, siger Erik Larsen.

Ikke bekymret for DanBred

Uanset om der skal udstedes stamtavler eller ej, så understreger Erik Larsen, at han ikke er bekymret for DanBred:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gennem flere generationer har vi sammen styrket dansk svinegenetik, og vi har et produkt i absolut verdensklasse. Det arbejde vil vi fortsætte med at udvikle, og vi bruger de mest avancerede metoder til at skabe størst mulig avlsfremgang, som skal forbedre eksempelvis foderudnyttelse, tilvækst, kødprocent og meget mere. Den udvikling kommer jo alle til gode, der vælger DanBred - og i sidste ende kommer det alle svineproducenter til gode på grund af de resultater og den udvikling, vi skaber for erhvervet ved hjælp af genafgifterne, siger han og fortsætter:

- Men det ærgrer mig da, at vi skal bruge tid på det her. Konkurrence er der ikke noget galt med, men det her er alligevel for groft. Tænk at man kan finde på at rende med arvesølvet og så komme tilbage efter en kvittering, afslutter Erik Larsen.