"Kød, frihed og ansvar" stod som overskrift over en debat mellem Alternativets Uffe Elbæk og Venstres Bertel Haarder om at vægte balancen mellem frihed og ansvar i relation til at spise kød.

Bag duelmødet stod Dansk Vegetarisk Forening, og præmissen for debatten var med arrangørernes ord, at "kød er et af verdens største miljøproblemer:".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og derfor ville man have de to politikeres bud på, hvilke politiske redskaber, de vil være villige til at bruge, for at få os alle sammen til at spise mindre kød.

Nuanceforskelle

Og der var vel dybest set kun nuanceforskelle på de to politikeres lyst til at skubbe os alle sammen i retning af plantebaserede fødevarer. Bertel Haarder kom næsten til at fremstå som en light-udgave af Uffe Elbæk.

Uffe Elbæk kaldte således uanfægtet kød en af de mest CO2-udledende produktioner overhovedet, og han bemærkede, at Alternativet for fire år siden næsten blev latterliggjort, fordi partiet foreslog en kødløs dag om ugen.

Nu, fire år senere, oplever han, at debatten er fuldstændig ændret, og at mange har rykket sig så meget, at de ligefrem taler om at indføre en enkelt dag om ugen med kød.

Og Bertel Haarder er også dus med den plantebaserede kost.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortalte, at han for nylig har smagt en plantebaseret bøf og et par plantebaserede hotdogs. Og det smagte alt sammen godt, syntes den tidligere minister.

Bertel Haarder ser det som helt givet, at vi skal i retning af mere plantebaseret kost og mener for eksempel, at afgifter er den bedste vej til at få folk til at gå i den retning.

Han er helt enig i, at vi skal gøre noget. Det er mest et spørgsmål om, hvilke speedere vi skal træde på.

Fra landbrug til natur

De to politikere ser dog også forskelligt på nogle spørgsmål.

Uffe Elbæk vil ændre dansk landbrug til plantebaseret landbrug foruden, at han vil indskrænke landbrugsarealet og lade store arealer overgå til vild natur på naturens egne præmisser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fik Bertel Haarder til at advare mod tiltag, der rammer produktionen, for han mener det kun hjælper, hvis man rammer forbruget.

Som rygeloven

Uffe Elbæk sammenlignede den udvikling, han mener, vi skal igennem, med indførelsen af rygeloven, som hurtigt resulterede i et markant holdningsskifte.

- Det handler bare om mod til at beslutte, at kosten skal være plantebaseret i alle offentlige institutioner, eventuelt med kød som tilvalg.

Bertel Haarder synes, at Uffe Elbæks sammenligning med rygeloven er god, og han tror på en hurtig mentalitetsændring og vil gerne være med til at skubbe folk i en bestemt retning.

Men han mener, der skal mere til, hvis der skal opnås en global effekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes, vi skal have en ambition om at lave plantebøffer, der er så lækre, at de bliver en eksportsucces, og jeg vil ikke helt udelukke at bruge tvang, sagde Bertel Haarder.

Frihedsrummet

Uffe Elbæk mener også, at det er nødvendigt at handle, og han vil acceptere indskrænkninger i det klassiske frihedsbegreb, hvor man skal have lov til at gøre det, man har lyst til, så længe man ikke begrænser andres frihedsrum.

- Det begreb skal vi udvide, så vi heller ikke indskrænker fremtidige generationers frihedsrum, sagde han.

Spændende udfordring

Bertel Haarder argumenterede for, at teknologien og kapitalismen bør spændes for udviklingen.

Og så skal vi ifølge Haarder væk fra Greta Thunbergs retorik om, at vi skal gå i panik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tag det hellere som en spændende udfordring. Jordkloden kan sagtens klare sig. Det er menneskene, der ikke kan, sagde han.

Men Uffe Elbæk kan til gengæld godt forstå Greta Thunbergs panik, for han mener, det er ekstremt, hvad der foregår.

- Vi luksusborgere i dette telt skal nok klare os. Det er meget mere alvorligt, hvad der foregår på Grønland og i Afrika og andre steder, sagde han. På de dårlige dage, kan jeg derfor få det som Greta Thunberg, sagde Uffe Elbæk.

Ingen moralisering

Men Uffe Elbæk advarer dog imod at hele klima- og køddebatten bliver præget af moralisering.

- Når det nærmest bliver religiøst, så får jeg en enorm lyst til at gå i den modsatte grøft. Derfor må det aldrig blive religiøst, og der skal være plads till skæve eksistenser - også at man kan spise kød i fremtiden, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For ham handler det om, at politikerne skal skabe rammebetingelserne, der gør det let at gøre det rigtige, og Uffe Elbæk vil gøre det u-cool at købe kød og at flyve, ligesom han mener, at det allerede er u-cool at have en stor dieselbil, hvis man bor i København.