Planteskolen Himmerlands.com producerer plantemateriale til juletræsproduktion, som har de særlige egenskaber der skal til for, at undgå træets vækststagnation efter udplantning. Derved spares stabklipningen og breddereguleringen. Det er faktorer, som ellers er omkostningstunge for juletræsproduktionen, hvorfor der er mange penge at hente i at få dem reduceret eller elimineret. Det kan enhver juletræsproducent nikke anerkendende til.

Hurtigere vækst

Himmerlands.com, der kan findes på årets Langesømesse stand nr. 99, producerer plantemateriale i spaghnumbriketten Jiffy 7 som har dimensionen ø42x100 milimeter. Det muliggør i dag, frembringelse af en plante på bare 14 måneder som er op til 30 centimeter i højden. Standardsorteringen fra planteskolen, er udplantningsklar omkring d. 1/8 og inkluderer plantehøjden 12-20 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med plantetypen kan man sætte planter uden sidegrene, men med stor rodhals og med en tilstrækkelig højde, som sikre at plantens stab etableres i det første vækstår. Dermed spares eller reduceres stabklipningen af træet og dermed også den hårde påvirkning af træet, der ofte medfører misdannelser, misvækst og som åbner op ind til træets ved, med den risiko det nu indebærer for infektion og indtrængning af skadedyr. Resultatet af den senere sårheling pynter heller ikke ligefrem på træet, hvilket kan føre til krav, fra kundens side, om spidsning eller særlig omhu ved afpudsning af stabben, siger Jens Hylling Kristensen som er indehaver af planteskolen Himmerlands.com.

Understøtter egenskaber

Baggrunden for at opnå den unikke størrelsessortering, 12-20 centimeter. efter bare 14 måneder samt etableringen af det alsidige rodsystem, er den målrettede produktionsform, som understøtter plantens indbyggede egenskaber. De to faktorer, plantens størrelse samt det alsidige rodsystem, er dem som sikre juletræsproducentens optimerede produktion og dermed forbedrede produktionsøkonomi.

- Eimineringen af vækststagnation indebærer at de nederste 2-3 grenkranse på træet sættes med tilstrækkelig stor afstand, som dels medfører at træets proportion forbedres naturligt, at behovet for kraftig bredderegulering i bunden minimeres, samt at den forbedrede afstand mellem de nederste grenkranse resulterer i at træerne ligger bedre på f.eks. en CT palle, vis kapacitet dermed øges med 10-15 procent, når de skal eksporteres. Det sparer så i sidste ende på transportomkostningen, siger Jens Hylling Kristensen.