Vores svenske naboer er så vilde med dansk økologi, at eksporten af danske, økologiske fødevarer fra 2013-2015 næsten er fordoblet til omkring 400 millioner kroner.

Det gør Sverige til vores næststørste eksportmarked for økologi, og der er udsigt til, at de købestærke og kvalitetsbevidste forbrugere på den anden side af sundet har appetit på langt mere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor deltager miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i et erhvervsfremstød i Stockholm sammen med Kronprinseparret, udenrigsministeren og en række danske virksomheder.

- Jeg er stolt over hele den danske fødevareproduktion og spændvidden i produktionen, hvor der er noget for enhver smag, ligegyldigt om man er helhjertet økologisk forbruger eller en blanding. Og jeg er samtidig stolt over, at danske fødevarer er højt værdsat, og at Danmark forbindes med sikre kvalitetsfødevarer uanset om det er vores fisk og skaldyr, vores friske mælk og gode oste eller vores fine kød og grønsager. Det kan vi sælge mere af langt ude i verden, men bestemt også til vores nære naboer, så vi forhåbentlig kan skabe flere danske arbejdspladser, siger Esben Lunde Larsen.

På erhvervsfremstødet er vandteknologi også i fokus. Her er danske virksomheder nogle af verdens bedste til at lave bæredygtige og effektive vandløsninger inden for spildevandsrensning, rensning for mikroplast og medicin, mindre vandspild og energiproducerende renseanlæg.

I dag sælger danske virksomheder vandteknologi til svenskerne for 1,7 milliarder kroner årligt, og Sverige er dermed også Danmarks næststørste eksportmarked for vandteknologi. Det er især måleinstrumenter, pumper, rør og ventiler, vi eksporterer. Svenskerne står over for en række af de samme udfordringer som Danmark på området. Særligt vandtab, der er dobbelt så højt i Sverige som i Danmark, samt overvågning af vandkvalitet er områder, hvor danske virksomheder har løsninger, der kan gavne svenskerne.

- Sverige og Danmark er førende inden for vandteknologi. Hver dag leverer vores forsyninger rent drikkevand af den højeste kvalitet og renser spildevandet til gavn for miljøet og samfundet som helhed. Vi skal fortsat lære af hinanden, og mulighederne for at samarbejde om f.eks. rensning for stoffer som medicinrester og mikroplast er oplagte, siger Esben Lunde Larsen.