Det er bare 14 dage siden, at DLMØ's bestyrelsen vendte hjem Bruxelles, hvor de havde møde med Tom Tynan i EU Kommissionen. Tilbage sidder formanden for DLMØ med en god fornemmelse af, at der rent faktisk blev lyttet til delegationen.

- Tom Tynan vidste rigtig meget om Danmark og dansk landbrugspolitik. Han havde sat sig ind i vores situation, og vi havde en god og givtig dialog, fortæller Jens Gammelgaard, formand for DLMØ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var meningen, at delegationen skulle mødes med landbrugskommissær Phil Hogan, men blot tre dage før afrejse, aflyser Phil Hogan grundet forhandling af en EU-Mercosur handelsaftale. DLMØ fik tilbudt et møde med Tom Tynan i stedet, som er landbrugskommissærens højre hånd, og det takkede de ja til.

Dansk landbrugspolitik på dagsordenen

Turen til Bruxelles har været mere end 2 år undervejs for DLMØ's bestyrelse, da det var svært at få afsat tid i landbrugskommissærens kalender. Delegationen blev både før og under opholdet klædt grundigt på til mødet af Landbrug &Fødevarer.

- Vi blev taget rigtig godt imod af L&F i Bruxelles. Sammen lavede vi et oplæg med de emner, som vi ønskede at tale med Tom Tynan om, forklarer Jens Gammelgaard, som fandt det meget positivt, at Tom Tynan dagen inden mødet gav besked om, at han gerne ville mødes en halv time før med gruppen.

- Han havde ikke travlt med at komme ud ad døren. Vi fik den tid, vi skulle bruge, og han lyttede meget opmærksomt, understreger Jens Gammelgaard.

DLMØ fremlagde sine hovedbudskaber inden for EU Landbrugspolitik efter 2020, EU budgetter efter 2020 og naturligvis Brexit, men ud af de mange emner, så hæfter Jens Gammelgaard sig særligt ved forsamlingens indledende snak om svinepest. Tom Tynan var klar over, hvor stor truslen fra den afrikanske svinepest er for Danmark, og hvor store konsekvenser det får, hvis den kommer over grænsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan bare ikke tages alvorligt nok. Der er så mange penge på spil, og det skal for alt i verden holdes væk fra Danmark. Tom Tynan forklarer, at EU er opmærksom på problematikken og er i gang med at finde ud af, hvad der kan gøres ved det?, fortæller Jens Gammelgaard.

Vi følger op

Et andet og meget aktuelt emne, som DLMØ ønskede at fremlægge for Tom Tynan, var de mange vådområder, som flere danske landmænd nu skal tage stilling til.

DLMØ forklarede Tom Tynan, at både landmænd og samfundet er enige om, at det er en god ide med vådområder, men når så hektaransøgningerne er sendt afsted, og bureaukratiet spænder ben for udbetalingerne, så forsvinder lysten til at medvirke for landmændene.

- Han kendte ikke meget til emnet, og var derfor ikke opmærksom på problemet. Han sagde helt konkret, at det skulle løses. Han ønskede ikke, at EU skulle være bremsen, som fik det hele til at gå i stå?, siger Jens Gammelgaard, som forventer, der kommer en løsning i fremtiden.

Jens Gammelgaard tøver lidt, da han bliver spurgt, om han tror, at delegationen har rykket noget i EU Kommissionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det forventer jeg bestemt, når man stiller så stærkt op fra kommissionens side. Hver eneste gang vi presser på med noget, så er der en mulighed for, at de lytter til os. De har brug for at høre det fra os, som står midt i suppedasen hver dag. Vi vil i al fald følge op på de ting, som vi havde med, mener Jens Gammelgaard.