Peter Nymann og Michael Lehnshøj har ikke behov for lige at vurdere hinanden, når der gives håndslag på en handel om en ny 18 meter Manitou-teleskoplæsser. Deres respektive bedstefædre tog hul på et tillidsfuldt venskab for næsten 90 år siden, da de startede i skole sammen på Taastrup Realskole i 1927. Senere blev de som voksne kammerater enige om frøavlskontrakter. Efterfølgende har næste generation, Peter Nymanns mor og Michael Lehnshøjs far, handlet indbyrdes, når Anne Marie Nymann har købt teleskoplæsser af Finn Lehnshøj.

Nu har tredje generationerne i familierne Nymann og Lehnshøj så fundet ud af at få en handel på plads. Et glidende generationsskifte er i gang på Helgenæs Gods ved Nakskov på Lolland, hvor Peter Nymann tager over efter sin mor, Anne Marie Nymann. Hos Scantruck A/S i Ringsted er Michael Lehnshøj rykket ind i salgsstaben og er blevet kollega med sin far, Finn Lehnshøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

? Det var min far, Steen Nymann, og Finn Lehnshøj far, Aage Lehnshøj, der startede handelssamarbejdet. Aage Lehnshøj var frøavlskonsulent hos DLF Trifolium og fandt ud at lave frøavlskontrakter med sin ven fra skoletiden, Steen Nymann, fortæller Anne Marie Nymann.

Manitou i generationer

Hun kom til at kende Finn Lehnshøj og hans to brødre allerede fra barnsben. De tre Lehnshøj-knægte kom nemlig i hjemmet hos familien Nymann.

? Siden blev Finn involveret i handel med maskiner, og vi har købt Manitou af ham hos Scantruck. Det har min søn, Peter, nu videreført ved at være med til at købe vores nye Manitou-teleskoplæsser af Finn Lehnshøjs søn, Michael, som også er blevet sælger hos Scantruck, forklarer Anne Marie Nymann.

De to unge generationer på Helgenæs og hos Scantruck er blevet enige om den nye generation af Manitous største teleskoplæsser i construction-serien. Manitou MT1840 har en løftehøjde på op til 18 meter og formår at sende op til 4000 kg op i højden. I 2016-udgaven er maskinen udstyret med Manitous nye hydrauliske Stop & Go-system, som sætter motoren i dvale efter 30 sekunders inaktivitet.

? Vi bruger maskinen i den daglige drift på Helgenæs, hvor den både tager korn ind og ud, løfter bigbags og løser mange andre opgaver. Vi bruger den også til den løbende bygningsrenovering. Og undertiden sætter vi den på en blokvogn og kører den op til Roskilde, hvor min mand, Henrik Rasmussen, så bruger den i sit byggefirma, Designer Byg, siger Anne Marie Nymann.