Da Arla offentliggjorde en stigning i mælkeprisen for september, var det første gang i lang tid, at danske mælkebønder kunne se frem til at få flere penge for mælken.

Nu lyder det fra Arla, at der er flere prisstigninger på vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt for landmændene at vide, at vi nu har set bunden af markedet, og at vi nu er på vej op. Vi har annonceret vores første prisstigning, og der er flere på vej. Konkurrencereglerne forbyder, at vi fortæller præcis, hvor vi ser, at prisen er på vej hen, men jeg forventer, at der kommer flere prisstigninger frem mod nytår, siger Peder Tuborgh.

Da Arla fremlagde årsregnskab for 2015, var beskeden, at man først forventede prisstigninger i 2017. Når de allerede begynder nu, skyldes det, at der bliver produceret mindre mælk end forventet. Arla forventede en øget indvejning på tre procent, men reelt bliver der faktisk produceret 0,9 procent mindre mælk end tidligere. Det har en positiv indvirkning på prisen.

- Der har været et større udbud end efterspørgsel, og det har presset prisen. Nu har landmændene reageret, og de fodrer og producerer anderledes. Det betyder, at der kommer mindre mælk, og det får priserne til at stige. Det er glædeligt, at prisstigningerne kommer allerede nu og ikke først i 2017, som vi tidligere forventede, siger Peder Tuborgh.

Ikke fair

Danske mælkeproducenter ved om nogen, at mælkeprisen har været banket helt i bund.

Hos Arla glæder man sig over, at mælkeprisen nu er på vej op igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der skal ikke være tvivl om, at jeg synes, at det niveau, som mælkeprisen har ligget på, ikke har været fair. Derfor har det været vigtigt for os, at vi ligger med en høj mælkepris i forhold til vores konkurrenter, selvom markedet er presset, siger Peder Tuborgh, der dog ikke vil gætte på, hvor lang tid det vil tage, før mælkeprisen igen er tilbage på tidligere tiders niveau.