Trinløse traktorer giver fin komfort ved trækopgaver og transportkørsel. Her udnyttes potentialet i automatikken optimalt og resulterer i, at der aldrig arbejdes med flere omdrejninger på motoren, end forholdene kræver. 

Det forholder sig anderledes, når traktoren kobles for et redskab, som trækkes af traktorens kraftudtag. De fleste redskaber er designet til at arbejde inden for et snævert omdrejningsinterval. Med en fast forbindelse mellem motor og kraftudtaget resulterer det i, at motoromdrejningerne skal fastholdes på et højt niveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed mister man en del af komforten ved den trinløse transmission. Samtidig forsvinder også muligheden for at arbejde med reducerede omdrejninger på motoren og muligheden for at spare brændstof.

- Undersøgelser viser, at traktorer i mellemklasen arbejder med redskaber, der trækkes af kraftudtaget, i næsten halvdelen af de timer, de er aktive. Derfor er der et stort potentiale i at udvikle et kraftudtag med variabel hastighed, siger Christian Huber, Case IH Europa.

Bryder linket

Ved at fjerne gearingen på kraftudtaget og erstatte den med en variabel enhed, der minder om det, som Case IH anvender i transmissionen, brydes linket mellem motoromdrejninger og omdrejninger på kraftudtaget.

- Med systemet får vi mulighed for at udnytte fordelene ved den trinløse transmission ved alle arbejdsopgaver.

- Systemet fungerer på den måde, at føreren indkoder, inden for hvilket interval omdrejningerne på kraftudtaget må variere. Samtidig indtaster han, inden for hvilket hastighedsinterval opgaven skal udføres. Herefter udfører traktoren opgaven ved at optimere trækkraften i forhold til opgaven og ved at udføre arbejdet ved de omdrejninger på motoren, hvor momentet er størst, og hvor brændstofforbruget er lavest, siger Christian Huber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fintunes inden introduktionen

Lige som i transmissionen overføres effekten til kraftudtaget som en kombineret mekanisk og hydraulisk kraftoverførsel.

- Inden for det spekter, hvor motoren yder maksimal moment, og ved 900 omdrejninger pr. minut på kraftudtaget sker overførslen af effekten stort set mekanisk. Det giver maksimal effektivitet, og selv når en del af effekten overføres hydraulisk, har vi en meget høj virkningsgrad på systemet, siger Christian Huber, der ser mange muligheder i systemet i fremtiden.

- Med systemet kan en traktor og ballepresser arbejde på "cruise control", uden at klumper i halmstrengen giver risiko for, at motoren staller og går i stå. Sammen med GPS og Precision Farming kan eksempelvis jordbearbejdningen udføres med forskellig intensitet og præcist tilpasses til de enkelte dele i marken, vurderer han.

Det trinløse kraftudtag er under test, og Case IH vil endnu ikke afsløre en dato for, hvornår det er klar til introduktion.