Muligheden for at kunne slippe rattet og lade traktoren køre snorlige og samtidig spare tid samt sænke brugen af både gødning og sprøjtemidler har fået mange til at investere i et GPS-anlæg. Der er dog mange faldgruber og begrænsninger, som potentielle købere skal gøre sig klart for ikke at ende med et fejlkøb.

? Ofte køber landmænd et autostyringsanlæg til mejetærskeren for at kunne høste i lige spor. Efter høsten opstår et ønske om at flytte systemet over i traktoren for at få mest muligt ud af investeringen. Her oplever mange, at GPS-udstyret ikke kan bruges i maskiner af et andet mærke, forklarer Bent Henneberg, salgschef ved Geoteam.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er helt oplagt at anvende autostyringsanlægget året rundt.

- Bent Henneberg, salgschef hos Geoteam.

Bent Henneberg giver derfor sine bedste råd til, hvad landmænd skal have øje for inden køb af GPS-system.

- Det er helt oplagt at anvende autostyringsanlægget året rundt ved at flytte det fra så-traktoren til mejetærskeren og til sprøjtetraktoren - og tilbage igen. Mange fabriksmonterede systemer kan dog ikke flyttes - ikke engang til en anden traktor af samme mærke. Merprisen for et åbent system, der kan bruges overalt, er omkring 25.000 kroner, hvilket er billigt i forhold til at købe individuelle GPS-anlæg til hver maskine, fortæller Bent Henneberg.

Tænk langsigtet

Meget få bedrifter har en femårsplan for indkøb af maskiner, men netop indblik i fremtidige investeringer er værdifuld viden, når der skal udvælges en GPS-løsning.

- Hvis man i fremtiden har ambitioner om at bruge GPS til andet og mere end autostyring, skal det system, man køber i dag, kunne håndtere disse funktioner, påpeger Bet Henneberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller desuden, at ønsket om at lægge pleje- og gyllespor præcis samme sted hvert år opstår ofte kort efter investeringen i autostyring.

- Der er dog forskel på de netværk, som systemer baserer sig på. Anlæg der anvender to forskellige netværk vil sjældent kunne køre i samme spor, medmindre netværkene er indmålt og godkendt. Derfor er det meget aktuelt at vide, hvilket netværk samarbejdspartnere og maskinstation anvender, så alle kører i samme spor.

Håndtering af data

Ved at omdanne satellitbilleder til tildelingsfiler er det muligt at graduere gødning og sprøjtning efter tætheden af planter samt tilpasse udsædsmængden efter jordtype eller markens højdeforskelle.

- Inden man køber, skal man derfor sikre sig, at GPS-systemet spiller sammen med de filtyper, man ønsker at anvende. Samtidig skal det være let at dele data eller kort fra system til system samt på computeren.

Bent Henneberg opfordre desuden til, at man sætter anlægget op mens der er tid til at sætte sig ind i det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sæt anlægget op i foråret, hvor der er god tid til, at det skal i brug. På den måde bliver man dus med systemet og undgår, at man sidder ude i marken og bander over eventuelle opsætningsfejl.

- At have muligheden for telefonsupport ? særligt uden for normal arbejdstid er også en god ting at tænke på. Undersøg også, hvad leverandøren kan garantere i tilfælde af nedbrud. Er der ansat specialuddannet personale, og hvor mange dage må du højst stå stille, før der er fundet en løsning?