På Grindsted Landbrugsskole sidder lærer Niels Bøje Andersen i disse dage og ringer rundt til over 50 tidligere elever på skolen. Eleverne er alle uddannet faglært landmand på Grindsted Landbrugsskole, og arbejder i dag som landmænd. Det skriver Grindsted Landbrugsskole i en pressemeddelelse.

- Der er som udgangspunkt ikke noget galt med, at vores tidligere elever er gået ud og fundet sig et job som markmand eller fodermester på en gård. Men vi ved, at der i de kommende år bliver brug for veluddannede landmænd både til stillinger som ledere på gårdene og til at overtage de mange landbrug, som får brug for nye ejere i løbet af de næste ti år. Man vurderer, at op mod 6.000 landbrug skal ejerskiftes i de kommende år på grund af alder. Og derfor opfordrer vi unge i landbruget til at tage så meget uddannelse som muligt, fortæller Niels Bøje Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden den direkte kontakt til tidligere elever, så har man på Grindsted Landbrugsskole udviklet på indholdet i Produktionslederuddannelsen.

- Vi arbejder lige nu på, at få indlagt muligheden for et praktikophold i Østeuropa for vores elever, hvor der vil være fuld fokus på ledelse i praksis. Det har hidtil manglet på produktionslederuddannelsen, forklarer han.

Også landmændenes ansvar

Ifølge forstander på Grindsted Landbrugsskole Lene Søholt Jacobsen er det ikke modvilje til at lære mere, som holder de unge fra at tage produktionslederuddannelsen.

- Der er to ting, som afholder de unge fra at starte i skole igen, efter de er faglærte. Den ene er økonomien, da de synes, det er svært at gå fra en god løn og ned på SU i et år. Og det andet er deres loyalitet over for deres arbejdsgiver. De tænker, at de ikke kan svigte den landmand, som de er ansat hos ved at tage på skole i et halvt år. Så vores opfordring er også, at landmændene bliver bedre til at presse eleverne til at fortsætte deres uddannelse, så de også påtager sig et ansvar for, at vi får flere veluddannede unge ud i erhvervet. Og så kan han jo også være med til at sikre, at der er unge til at købe hans gård, når den tid kommer, understreger Lene Søholt Jacobsen.

Hellere viden end penge

20-årige Rasmus Høffner er en af de unge, som i dag står over for valget om, hvorvidt han skal bygge videre på sin landbrugsuddannelse eller finde et arbejde, når han d. 1. februar er færdiguddannet landmand fra Grindsted Landbrugsskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et svært valg, for lønnen er meget tillokkende og svær at undvære, hvis man skal ned på SU. Men jeg tror, at jeg vælger at tage Produktionslederuddannelsen allerede nu, da jeg helt sikkert vil være bedre stillet, når jeg senere skal ud at søge arbejde. Jeg vil gerne have et arbejde, hvor jeg er med til at styre gården og tæt på beslutningerne, så man kan se de resultater, som man opnår, og det kræver en god uddannelse, fortæller Rasmus Høffner.

Den melding er lærer Niels Bøje Andersen glad for at høre.

- Fra skolens side opfordrer vi de unge til at springe med på Produktionslederuddannelsen direkte efter de er færdig udlærte. Derefter vil det være fint at gå ud og få erfaring som produktionsleder på et landbrug, og så opfordrer vi dem til at komme tilbage og afslutte lederuddannelserne med Agrarøkonomuddannelsen. På den måde vil man stå rigtig godt rustet til enten at blive selvstændig eller få en spændende stilling som driftsleder, påpeger Niels Bøje Andersen.