Den 15. august holdt Danske Maskinstationer og Entreprenører, DM&E, et indledende møde med Erling Bonnesen, MF og miljø- og fødevareordfører. Dagsordenen behandlede blandt andet hvordan der sikres indførelse af ny teknologi i landbruget ved anvendelse af maskinstation, og hvordan landbruget sikres størst nytteværdi samt udbytte af den aktuelle Miljøteknologi Støtteordning.

Som det ser ud lige nu, forhindrer den nuværende miljøteknologiordning en hurtig udbredelse af ny teknologi, og giver slet ikke nok miljø for pengene. Den aktuelle miljøteknologiordning giver kun landmænd/maskinstationer, som ejer eller lejer jord mulighed for at søge 40 procent tilskud til ny teknologi. DM&E har derfor længe haft fokus på sagen, hvilket gav anledning til at invitere Erling Bonnesen, MF og miljø- og fødevareordfører, en tur forbi DM&E?s domicil i Vejle for at debattere emnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Maskinstationer, som ikke ejer eller lejer jord, har på nuværende tidspunkt ingen mulighed for at søge tilskud, og det er ikke rimeligt,

Mogens Kjeldal, teknisk rådgiver i DM&E

- Maskinstationer, som ikke ejer eller lejer jord, har på nuværende tidspunkt ingen mulighed for at søge tilskud, og det er ikke rimeligt, fortæller Mogens Kjeldal, der er teknisk rådgiver i DM&E.

Unfair og konkurrenceforvridende

Maskinstationerne investerer i maskiner og teknologi på markedsvilkår, og det er yderst konkurrenceforvridende, når landmænd, og andre som ejer eller lejer jord, har haft mulighed for at modtage tilskud til at købe teknologi, som maskinstationer allerede har investeret i, og tilbyder som ydelse.

- Det vil svare til, at produktionsvirksomheder i Danmark kunne søge om tilskud til at købe en ny, miljøvenlig lastbil og selv varetage transporten. Der er desuden eksempler på, at landbrug, som har modtaget tilskud, benytter den nye teknologi til konkurrenceforvridende maskinstationsdrift, siger Mogens Kjeldal.

Mærkbare konsekvenser

Tilskudsordninger til markmaskiner kan kun udnyttes af de større landbrug, der har mulighed for at finansiere de 60 procent, og tilskudsordninger er yderligere med til at hæve prisen på ny teknologi. De mindre landbrug, som ønsker at anvende ny teknologi kan anvende maskinstation, og få tilført ny teknologi i marken, men på markedsvilkår, da de kan være i den situation, at de benytter en maskinstation, som har investeret i ny teknologi uden at modtage tilskud til investeringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lige konkurrence i fremtiden

Der blev til mødet mellem DM&E og Erling Bonnesen drøftet flere forslag, som kan være med til at afbøde de værste konkurrencemæssige uheldigheder, og som samtidig kan give en langt større miljøeffekt af tilskudsmidlerne set i forhold til formålet med ordningen.

- Et af vores forslag er blandt andet at bringe arealtilskud i anvendelse, hvor der anvendes ny teknologi. Det kan eksempelvis være ved placering af gødning, sektionsafblænding, stedsspecifik gødskning og sprøjtning, forsuring af gylle eller andre relevante teknologier, som lever op til det overordnede mål. Ved et arealtilskud frem for investering i ny teknologi vil der kunne opnås meget mere miljø for pengene, og de mindre landbrug får også mulighed for at udnytte de nye teknologier og få del i tilskud. Vores forslag giver den enkelte landmand mulighed for at vælge om, der skal investeres i den nye teknologi, eller om der skal anvendes maskinstation, fortæller Mogens Kjeldal.

- Efter vores opfattelse giver den nuværende Miljøteknologiordning således slet ikke miljø nok for pengene, den er konkurrenceforvridende og forhindrer en hurtig udbredelse af ny teknologi, siger Mogens Kjeldal.