Manglende generationsskifte er en af landbrugserhvervets alvorligste udfordringer.

Siden krisens begyndelse i 2008 er gennemsnitsalderen for landmænd steget med næsten et år hvert år. Danmarks Statistik opgjorde i 2000, at 23 procent af alle landmænd i 2000 var under 40 år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I 2013 var det tilsvarende tal faldet til kun syv procent af alle landmænd.

Det er barske tal, som viser, at landbruget i høj grad savner almindelig ungdommelig fornyelse, som på sigt vil være en forudsætning for en fortsat dynamisk udvikling af erhvervet.

Alle initiativer, som kan fremme generationsskifter i erhvervet må derfor hilses velkomne.

Således også Landbrugets Ejerskiftskole, der er et online-kursus, som Væskstfonden har taget initiativ til. Det er muligt, at kurset kan hjælpe en del unge med at afklare, om de skal gå videre med en drøm om en fremtid som landmænd. Men der skal meget mere end et onlinekursus til for at få foden under eget bord. Det viser kurset faktisk også, men der er også nogle af kursets gode råd, som virker ret verdensfjerne i forhold til de oplevelser, mange unge har haft i virkeligheden.

Eksempelvis lyder et af punkterne i kurset:

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Efter de indledende drøftelser med mulige finansielle samarbejdspartnere og en positiv tilkendegivelse herfra, er du nu klar til at arbejde videre mod dit mål om at blive selvstændig landmand."

Det lyder næsten som om, det er ren formalia at få finansielle samarbejdspartnere, når man vil købe landbrug.

Det er det absolut ikke.

Mange unge har netop måttet opgive drømmen om at købe egen gård, fordi de finansielle samarbejdspartnere ikke har villet eller kunnet være med.

Hvis unge landmænd for alvor skal i gang med en karriere som selvstændige landmænd, skal der ske langt mere grundlæggende ændringer for erhvervet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rammevilkårene skal matche tilsvarende vilkår i andre lande. Der skal være udsigt til betydeligt højere indtjening, end mange landmænd hidtil har stillet sig tilfredse med.

Der skal meget mere indtjening til med de bedriftsstørrelser, vi har i dag og med de risici, der er forbundet med investering i landbrug. Landbruget skal kunne konkurrere med alle andre erhverv om at tiltrække kapital. Ellers bliver investering i landbrug aldrig andet end en investering i livsstil for få entusiaster.

Vi skal nok også tænke meget mere ud af boksen. Det er formentlig en ny normal, at pengeinstitutter vil være tilbageholdende med at finansiere køb af landbrug. Pensionskassers investeringer løser kun nogle få generationsskifter.

Sælgere skal også på banen på forskellig vis. Det kan for eksempel være med ejerskiftepantebreve.

Det kan dog også være aktuelt at tænke mindre traditionelt som ung køber, og måske begynde karrieren med et mindre landbrug, som kan udskiftes med et større, når der er tjent penge, og man har bevist, at man kan drive selvstændig virksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er nok ikke en enkelt model, som kan sikre ethvert generationsskifte. Men det haster med at få gang i generationsskifterne, for ellers risikerer vi at tabe en hel generation af frisk dynamik og kreativitet.

Mange ældre landmænd brænder for at give stafetten videre. Og mange unge brænder for at komme i gang.