Mange er ikke klar over, hvad der ligger i begrebet sur vom/vomacidose, og hvilken betydning det har for både koen og bedriftens økonomi. Det påpegede Joachim Lübbo Kleen, dyrlæge og uafhængig rådgiver fra Tyskland, på et seminar der blev afholdt på NutriFair-messen.

- Selvom koens vom på den ene side er robust, er den også ret sensitiv, og miljøet vil reagere på enhver ubalance i foderrationen eller fejltagelse i fodringen. Og det kan medføre problemer i vommens fermenteringsproces, understreger Joachim Lübbo Kleen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vommens komfortzone vil ofte findes ved høje pH-værdier, som sikrer optimale betingelser for den mikrobielle fermentering. pH skal ikke kun ligge på en bestemt værdi - helst omkring 6,0 - den skal også være stabil. Det leder til en optimal komfortzone. Er der derimod ustabile pH-værdier sammen med en lav pH - under 6,0 - vil selve vommen og dens bakterier ikke være i komfortzonen. Og det medfører en risiko for sur vom.

Selvom køerne ikke står med kliniske tegn på sur vom, kan de stå med en subakut vomacidose, det der i daglig tale kaldes SARA ? her er pH mindre end 5,5.

Fodereffektiviteten falder

Der er adskillige konsekvenser af SARA, men de mest kendte konsekvenser er ifølge Joachim Lübbo Kleen: halthed, stofskiftelidelser, reduceret fodereffektivitet og lav fedtprocent i mælken.

Sammenhængen er stadig uklar, men Joachim Lübbo Kleen er sikker på, at den er der, og at SARA har indflydelse på kliniske tilfælde af andre sygdomme. Ligesom det vil påvirke produktionen betydeligt.

- Et fald på 10 procent i fodereffektivitet synes at være realistisk, siger Joachim Lübbo Kleen og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det giver 10 procent mindre mælk pr. kg tørstof også videre. Vil man bibeholde produktionsniveauet kræver det, at man udfodrer 10 procent ekstra tørstof.

Det er noget, der vil kunne mærkes på bundlinjen, men hvor meget afhænger blandt andet af management, mælkepris og forekomsten af SARA.

Selv køer på græs får SARA

Ifølge Joachim Lübbo Kleen har selve systemet, som køerne er opstaldet i, ikke så meget at sige for forekomsten af SARA.

I en række studier, hvor der undersøgt mellem 10-26 besætninger, sås det, at køer, som udelukkende var på græs, også havde SARA. I 12 besætninger i Irland blev der således registreret SARA hos 11 procent af køerne, som udelukkende gik på græs. Dog er dette noget lavere end eksempelvis et studie i Holland, hvor køerne både var på stald og på græs, her fandtes i enkelte besætninger en forekomst helt op til 39 procent.

Koen får ikke det, der står på papiret

- Mangel på kontrol er en af de største risikofaktorer for SARA, siger Joachim Lübbo Kleen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger eksempelvis på, at der er stor forskel på foderrationen. Hvis landmanden mener, at han udfodrer én ration, er det i det fleste tilfælde fire: den der står på papirer, den der kommer i blanderen, den der udfodres på foderbordet (hvor længe har blanderen har kørt), og den sidste ration er den, køerne rent faktisk indtager, og det kan variere, når koen selekterer i foderet.

Men også varmestress, gruppeændringer, ændringer i foderrationen, som for eksempel når der tages hul på en ny ensilagestak, foder med lavere palatabilitet, ringere strukturværdi eller lavere energiindhold kan være medvirkende faktorer til, at koen udvikler SARA.

Et af de største problemer er, at landmanden ikke kender forekomsten af SARA i besætningen. Og Joachim Lübbo Kleen understreger, at det er svært at spå om, hvor store konsekvenser SARA medfører. Men en ting er han sikker på: En vom ude af kontrol vil koste penge.

Bolus måler pH i vommen

På NutriFair 2012 præsenterede det østrigske firma SmaXtec Animal Care deres produkt smaXtec pH-bolus. Denne bolus er i stand til at måle vommens pH. Via antenne sendes resultatet over internettet til landmanden eller hans rådgiveres pc.

Udover at måle pH måler smaXtec pH-bolus også vomtemperaturen. Måling af vomtemperatur er livslang, mens den nøjagtige pH måling garanteres i mindst 50 dage efter ilægning i koen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge SmaXtec er bolussen en stor hjælp, når et problem skal klarlægges, og når der eksempelvis skal følges op på resultatet af en justering i foderplanen.

Læs mere på www.smaxtec-animalcare.com