På et samråd for nylig i Miljø- og Fødevareudvalget sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, at der er flere muligheder for, hvad der kan ske med hensyn til glyphosat.

EU-Kommissionen vil ikke foreslå en midlertidig forlængelse af godkendelsen, og hvis der ikke bliver enighed om en fornyet godkendelse, vil godkendelsen af glyphosat udløbe 30. juni 2016, og stoffet vil ikke længere være godkendt i EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil betyde, at alle glyphosat-holdige sprøjtemidler skal trækkes tilbage fra markedet, og at salg formodentlig skal ophøre pr. 1. januar 2017. Al brug og opbevaring af glyphosat-holdige sprøjtemidler vil så blive forbudt, sandsynligvis pr. 1. januar 2018, sagde ministeren blandt andet.

Store konsekvenser

Og han slog fast, at det vil have meget store konsekvenser for landbrugserhvervet i hele Europa. Han pegede derfor på en anden mulighed - en godkendelse i en kort periode, indtil det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) har foretaget den endelige klassificering af glyphosat.

Sagen har været behandlet i EU-Parlamentet, hvor Miljøudvalget havde indstillet til en 7-årig forlængelse af godkendelsen i stedet for de sædvanlige 15 år. Det forslag blev stemt igennem, og det er nu op til Kommissionen at udforme det endelige direktiv.

Uenige eksperter

Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti, der er medlem af parlamentets miljøudvalg, siger til Maskinbladet, at de syv år giver tid til at undersøge de beskyldninger, der er rejst mod RoundUp for blandt andet at være kræftfremkaldende:

- Eksperterne er uenige om, hvordan glyphosat påvirker mennesker, så nu får de tiden til igen at gennemgå stoffet og finde frem til en fremadrettet godkendelse. Jeg havde ikke haft noget imod at give 15-årig godkendelse, hvis der havde været en klausul om, at godkendelsen kunne trækkes tilbage, hvis det viser sig, at glyphosat er skadeligt. I sidste ende er det ministrene, der træffer beslutningen, siger Jørn Dohrmann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Europa-kommissionen lægger op til en godkendelse for de næste 10 år.