Lyt til artiklen:

Effektiv drift betyder 20 procent lavere metanudledning

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Nedbringningen af metan har kvægbedrifterne opnået uden specifikt at fokusere på klimaet. 20 procent mindre metanudledning er opnået gennem løbende optimering i avl, fodring og management.

- Tænk så, hvad vi kan nå, når vi også begynder at optimere efter klimaeffektiv produktion, sagde Christian Lund, formand for L&F Kvæg på Kvægkongres 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med målrettet forskning og udvikling kan vi mindske udledningen yderligere. Fodertilsætningsstoffer, fx det nyligt EU-godkendte Bovaer er et vigtigt muligt skridt på den rejse, men også avlsarbejdet og det videre arbejde med mest klimaeffektivt foder kan hjælpe, sagde kvægformanden i sin beretning.

Bæredygtige løsninger

Også udtagning af lavbundsjorde og husdyrgødning til biogas giver reduktioner på bedriften.

- Forskning og udvikling er mere vigtigt end nogensinde. Og vi kan være stolte af, at vi i Danmark har en lang tradition for, at erhvervet selv og dets virksomheder er dybt engagerede i at skabe de gode, omkostningseffektive og bæredygtige løsninger, sagde Christian Lund.

- Men der er godt nok mange bolde i luften, når det gælder potentielle klimareduktioner. For at få en idé om, hvor mulighederne ligger på den enkelte bedrift, bliver der udviklet intenst på klimatjek og klimaværktøjer, sagde han.

Klimatjek

Det er ikke fremmed for kvægbrugerne at blive målt og vejet på deres klimaaftryk. Mange kender Arlas klima-tjek, som har fokus på mælkeproduktionen på bedriften. For nyligt er landbrugets nye klimaværktøj - ESGreen Tool - kommet. Og begge giver interessant information.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Klimatjek viser et produktaftryk på mælk og tæller kun den udledning fra bedriften, som vedrører mælk. ESGreen Tool beregner udledning for hele bedriften. Det gør det først og fremmest simpelt for den enkelte landmand at opgøre og arbejde med reduktion af klimabelastningen. Beregningerne i ESGreen Tool bygger på jeres egne data, hvilket gør det til et stærkt dokumentationsværktøj, for eksempel ved afrapportering til jeres finansielle samarbejdspartnere, sagde Christian Lund.

Værktøjet kan også teste forskellige fremtidsscenarier, så man på få sekunder kan få konkrete tal på effekten af mulige klimatiltag.

- Derfor er ESGreen Tool ikke kun et dokumentationsværktøj, men også et reelt beslutningsstøtteværktøj, som I kan bruge i arbejdet med at rykke jeres bedrifter i en mere bæredygtig retning. Og så kan det jo bruges af alle landmænd, uanset hvem man leverer sine produkter til, sagde Christian Lund.