Lyt til artiklen:

Meget lille risiko for smitte mellem vilde fugle og mink

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Efter fund af HPAI-smitte mellem vilde fugle og mink på en spansk minkfarm i oktober sidste år blev Dansk Veterinær Konsortium bedt af Fødevarestyrelsen om at lave en risikovurdering efter situationen i Spanien.

Risikovurderingen er netop afleveret og viser, at der ikke umiddelbart er grund til bekymring for smitte mellem fugle og mink.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

DK-Vet når frem til, at for farme beliggende tæt på områder, hvor der er mange vilde fugle, og som består af åbne haller, hvor der er adgang for vilde fugle, vurderes risikoen for smitte af danske mink med HPAI overordnet set til at være ikke sandsynlig (1-10 procent) i perioder med høj HPAI aktivitet i vilde fugle.

For farme med højt niveau af smittebeskyttelse, hvor der er begrænset adgang for vilde fugle, og for alle farme i perioder af året med lav HPAI aktivitet i vilde fugle, vurderes risikoen at være ekstremt usandsynlig (0,001-0,1 procent).

- Disse estimater repræsenterer henholdsvis den højeste og laveste sandsynlighed for den enkelte farm, men der vil være farme, hvor sandsynligheden for smitte ligger mellem de to estimater. Den højeste sandsynlighed vurderes at være i perioden oktober-november. Import af mink fra udlandet vurderes at udgøre en mindre risiko for introduktion af HPAI til danske mink i forhold til sandsynligheden for at mink smittes med HPAI fra fugle i Danmark, skriver DK-Vet i rapporten.

Læs hele risikovurderingen.

Begrænset viden

I øjeblikket har tre danske farme indført mink til Danmark. Senest kom der sidst i februar 1200 spanske mink til en farm i Thyholm. Der ud over har en farm ved Fjerritslev og en farm på Mors indkøbt mink.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle dyrene bliver kontrolleret af myndighederne for sygdomme, inden minkene kommer ind i landet. Dog kontrollerer myndighederne ikke i øjeblikket minkene for fugleinfluenza.

DK-Vet skriver i deres vurdering, at der er begrænset viden om forekomst og forløbet af HPAI virus infektioner i mink.

- DK-VET vurderer at sandsynligheden for introduktion af HPAI i danske mink primært afhænger af forekomsten af HPAI i de vilde fugle i det pågældende område og derfor vil variere over året. Forekomsten af HPAI i vilde fugle er oftest højest i vinterhalvåret, selvom der de senere år er påvist HPAI i vilde fugle hele året. Endvidere vil risikoen for den individuelle farm afhænge af indretningen, størrelsen og beliggenhed, skriver konsortiet.

Fødevarestyrelsens nuværende trusselsniveau for smitte med fugleinfluenza fra vilde fugle til fjerkræ er pr. 21. november 2022 hævet til højt.

Senest blev der den 17. januar 2023 påvist højpatogen fugleinfluenza i en kalkunerbesætning med ca. 15.000 dyr ved Bøgelunde i Slagelse Kommune. Fødevarestyrelsen håndterer udbruddet jf. Kommissionens delegerede forordning (EU) 2020/689, der bl.a. betyder, at besætningen er blevet aflivet, og at der er oprettet restriktionszoner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen har oprettet en 3-kilometers og en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede besætning. Inden for zonerne er det nu forbudt at sælge eller flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen, skriver Fødevarestyrelsen.

DK-Vet laver ny risikovurdering på mink

Se også:

DK-Vet laver ny risikovurdering på mink