Lyt til artiklen:

83 procent af landbrugsjorden er dansk ejet

00:00
Hastighed: ???x
01:46

Langt det meste landbrugsjord i Danmark ejes af privatpersoner, nemlig 83 procent. Blandt øvrige ejerformer dominerer selskaber med 12 procent af landbrugsjorden, skriver Danmarks Statistik.

Privatpersonerne er oftest aktive landmænd, men kan også være tidligere landmænd, som har bortforpagtet jorden, men stadig ejer den. En anden gruppe kan være ægtefæller til landmænd, som ikke selv arbejder med landbrug, men som er medejere af en eller flere landbrugsejendomme. Det viser en ny statistik om ejerskab til landbrugsjord i Danmark, som hermed offentliggøres første gang. Statistikken ser også på, hvor meget landbrugsjord, der ejes fra udlandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udenlandsk ejet

Kun knap to procent af Danmarks landbrugsjord er ejet af udenlandske statsborgere eller udenlandske virksomheder.

Den mest betydende nation blandt de udenlandske ejere er Nederlandene, som ejer 79 procent af den udenlandsk ejede jord. Herefter følger Tyskland med 11 procent af den udenlandsk ejede jord.

Syddanmark har størst andel

Mens knap to procent af den samlede danske landbrugsjord er ejet af udenlandske statsborgere og virksomheder, så er andelen på tre procent i Region Syddanmark, hvad der helt overvejende kan henføres til nederlandske landmænd i Sønderjylland.

I den modsatte ende er blot ½ procent af landbrugsjorden Øst for Storebælt på udenlandske hænder, skriver Danmarks Statistik.

Se flere tal og tabeller.