Erstatningsfonden for Markfrø uddeler 2,1 millioner kroner, inden fonden nedlægger sig selv ved udgangen af 2017.

Jens Holstborg, formand for fonden, glæder sig over at der i forbindelse med fondens nedlæggelse, har været muligt, at støtte en række projekter til gavn for den danske markfrøsektor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med en række bevillinger på i alt 2,1 mio.kr. fra fonden, har vi styrket grundlaget for markfrøsektorens udvikling i lang tid fremover, siger Jens Holstborg.

Fonden har sikret markfrøcertificeringen gennem støtte til TystofteFondens overtagelse af Frøcertificeringssystemet (FCS) fra Landbrugsstyrelsen. Erstatningsfonden har bevilget støtte til overførsel og udvikling af FCS hos TystofteFonden.

Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi, Flakkebjerg, har modtaget bevilling til køb af klimaskab og til en gødningsnedfælder. De to indkøb skal underbygge og forbedre den markfrøforskning, der foregår i Flakkebjerg bl.a. til gennemførelsen af Vinderfrø2025, der er frøbranchens store GUDP projekt.

Seges har modtaget beløb til indkøb af en båndsprøjte til forsøgsarbejdet, blandt andet i Vinderfrø2025. Båndsprøjten kan indstilles til forskellige rækkeafstande. SEGES har desuden modtaget støtte til at hente frøforskeren Nicole Andersson, Oregon State University, til Plantekongressen 2018 i Herning.

Københavns Universitet, Afgrødevidenskab, Højbakkegård, har modtaget midler til indkøb af en Videometer Lab. Dette udstyr kan skanne frøprøver lynhurtigt og bestemme for eksempel antal ukrudtsfrø, antal levende frø og måle gennemsnitsstørrelsen af frøene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i fondens bestyrelse lagt vægt på, at fondens midler i forbindelse med nedlæggelsen, vil gavne den danske markfrøsektor bedst muligt nu, og i fremtiden, siger Jens Holstborg, og tilføjer at:

- Civilstyrelsen, som har tilladt nedlæggelsen, dermed har sikret en fornuftig anvendelse af en fond, der ellers ingen andre aktiviteter ville have end blot at administrere sig selv.