I 2030 skal udledningen af metan være reduceret med 39 procent i forhold til 2005, som det er blevet vedtaget af EU-Kommissionen.

Samtidig er der et ønske, ud fra et bæredygtighedssynspunkt, om at reducere brugen af importeret sojaprotein og brugen af GMO i foder til husdyr. Derfor har en række forskere fra Københavns Universitet sat sig for at undersøge, om fodring med tang kan være en løsning på disse udfordringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forsøgene er det en blanding af tang og raps, som er blevet testet. Firmaet Fermentationexperts i Jelling, med direktør Jens Legarth i spidsen, har været med i forsøgene, da de i forvejen arbejder med fermentering af forskellige foderprodukter.

Jens Legarth lægger ikke skjul på, at Fermentationexperts ikke har den store erfaring med kvæg og produktudvikling til denne branche.

- Vores baggrund for at træde ind i projektet er, at vi har arbejdet meget med tarmflora hos husdyr. Men det er grise og fjerkræ, som er det største segment, fortæller han.

- Med tang kan vi eksempelvis slå clostridier, som er bakterier, der findes i mave-tarmsystemet, mere effektivt ned, end vi kan med antibiotika. Det er bevist hos både fjerkræ og svin, fortæller Jens Legarth.

Tidligere forsøg har vist, at hele 95 procent af clostridierne kan slås ned hos grisene. Nu er produktet så prøvet af på køer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 20. oktober.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.