Lyt til artiklen:

Her er ekspertens gode råd til ekspropriation

00:00
Hastighed: ???x
02:27

I en proces med ekspropriation er der mange detaljer, der skal overvejes og situationen kan virke overvældende og fuld af usikkerheder. Der er dog gode råd at hente fra Piet Galsøe Wireschou fra VKST, der er specialist i ekspropriationer.

- Det er tre centrale råd, der kan hjælpe dig med at navigere gennem den komplekse proces og er designet til at sikre, at dine rettigheder bliver respekteret, og at du opnår det bedst mulige udfald under udfordrende omstændigheder, oplyser rådgivningsvirksomheden i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tre områder, som de gode råd kan deles op i.

Landmand vil eksproprieres - Nu skal han i retten

Se også:

Landmand vil eksproprieres - Nu skal han i retten

Det første råd er, at der skal være styr på de formelle krav, hvor det grundlæggende kræves, at der er lovhjemmel til indgrebet, og at der er tungtvejende samfundsmæssige hensyn, der godtgør, at ekspropriation er nødvendig. Desuden skal der udbetales fuld erstatning for ekspropriationen.

- Ekspropriation til infrastruktur opfylder typisk betingelserne for ekspropriation. Vær dog opmærksom på omfanget, idet ekspropriationen skal være proportional. Der skal altså ikke eksproprieres en hel ejendom, hvis der alene er behov for en mindre del, eller hvis behovet alene er midlertidigt, gør Piet Galsøe Wireschou opmærksom på.

Erstatning

Det andet råd lyder, at der skal være styr på erstatningen af det eksproprierede areal.

- En ekspropriation kan skabe ulemper, som også kan kræves erstattet. Ulemper deles op i tre kategorier:

Artiklen fortsætter efter annoncen

  1. Midlertidige ulemper (eksempelvis midlertidigt arealafståelse til arbejdsarealer, tab af beplantning, træk i støtte som følge af arealkrav, der ikke længere opfyldes).
  2. Varige ulemper (eksempelvis ophør af virksomhed).
  3. Naboretlige ulemper (eksempelvis støj og vibrationer fra solceller og vindmøller).

- Beskriv og gør opmærksom på de ulemper, du oplever på din ejendom. Hvis det er væsentligt, så insister på at vise den pågældende problemstilling frem ved ekspropriationsforretningen. Generelt bør man rådføre sig med sin konsulent i forhold til risiko for træk i støtte, lyder rådet.

Dokumentation og registrering

Ekspropriation til infrastruktur betyder i langt de fleste tilfælde også, at der på en øvrig del af ejendommen forekommer trafik med eksempelvis tunge maskiner eller anden arbejdskørsel.

- Her er det væsentligt at billedokumentere, idet billederne tjener som bevismateriale for eventuelle strukturskader og afgrødetab.