De politiske partier mødes torsdag for at drøfte forslaget om en ny pesticidstrategi, og det kan ifølge Miljøstyrelsen føre til godkendelse af 2-5 aktivstoffer, som ellers ikke er godkendt til brug i Danmark i dag. Ifølge Politiken vil 10-15 stoffer formentlig kunne godkendes til brug i højere doser.

Baggrunden for forslaget er, at danske krav til godkendelse af sprøjtemidler er skrappere end EU-kravene fordi Danmark - i modsætning til andre EU-lande - næsten udelukkende bruger grundvand til drikkevand

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye toner

Maskinbladet har spurgt den tidligere medarbejder i Miljøministeriet, Claus Hansen, om der reelt er tale om nye toner fra Miljøstyrelsen, og han forklarer, at der ifølge de eksisterende regler er to muligheder for at vurdere udvaskning:

- Enten må man ikke overskride grænseværdierne for drikkevand - 0,1 mikrogram/l for enkeltstof eller 0,5 mikrogram/l for sum af stoffer - eller man må ikke overskride 1/10 af ADI (Acceptabel Daglig Indtagelse). Den mængde af et stof, som et menneske kan indtage risikofrit hver dag gennem et helt liv). Altså følger man enten en fast grænse, der er ens for alle stoffer/metabolitter (nedbrydningsprodukter), eller man fastsætter en grænse, der er specifik for hvert stof/metabolit, forklarer Claus Hansen.

Under det betænkelige

Ifølge Claus Hansen har man gennem årene benyttet den sidstnævnte mulighed i forbindelse med fødevarer, hvor man har haft en overskridelse af 0,1 mikrogram/l i boringer, som man nødig ville nedlægge:

- Her har man ved embedslægens mellemkomst vurderet netop koncentrationerne i forhold til effekter/ADI, og man har i alle tilfælde tilladt brugen af vandet, fordi koncentrationerne var langt under det betænkelige. Men det har ellers været et princip, som man ikke hidtil har villet følge i forbindelse med vand, siger Claus Hansen videre,

Han opfordrer til at bevare systemet med grænseværdien på 0,1 mikrogram/l:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skyldes, at man i den toksikologiske analyse anvender en forkert statistik, der udnævner en koncentration som værende uden statistisk sikker effekt. Men den statistik, man anvender, er ikke rigtig, og man må se i øjnene, at der er effekter ved den såkaldte NOEL i mange/de fleste tilfælde.

Overskridelser

Tidligere har mange af de stoffer, der søgte godkendelse, ikke fået det, fordi nedbrydningsprodukterne har givet anledning til overskridelser af nedvaskningsgrænsen.

Samtidig kan der ifølge Claus Hansen være effekter på drikkevandet, som man ikke lige nu er opmærksom på:

- Man kan ikke, som man gør med fødevarer, fjerne et stof nærmest momentant, når det er i grundvandet. Der kan det, afhængigt af det antal år hvor det har været brugt, findes i en tid fremover. I fødevarer tager det kun en sæson. Derfor bør man ikke gå over til en toksikologisk vurdering af grundvand, siger Claus Hansen.

Han mener i øvrigt, at sandsynligheden for, at der opstår problemer, er meget små, fordi koncentrationerne/indtaget er meget, meget mindre end det, vi får fra fødevarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her må man opveje den ringe risiko for problemer med de gavnvirkninger, der er ved brugen, slutter Claus Hansen, som understreger, at langt den største del af de pesticider, vi indtager, stammer fra fødevarerne.